marți, 25 ianuarie 2011

A cyber-house divided



Online as much as in the real world, people bunch together in mutually suspicious groups—and in both realms, peacemaking is an uphill struggle
The economist


Se poate oare ca lumea sa isi fi creat prea multe asteptari din partea internetului? Sa fi fost el oare considerat un facator de minuni, sa opreasca razboaie, sa intareasca legaturi intre culturi, sa rezolve problema incalzirii globale si a foametei??
Articolul pleaca de la o concluzie al unei jurnaliste din UK, Ms. Boyd, care spunea ca tinerii nu scutesc viata lor online, de regulile vietii lor de zi cu zi privind clasa sociala sau rasa. Activistii digitali se asteptau ca web-ul sa poata conecta utilizatorii care erau despartiti in viata reala si sa treaca peste “culoarea” fiecaruia, identitatea sociala sau granite. Insa cercetarile arata ca internetul nu este atat de radical si ca oamenii nu se schimba, online sau offline, perceptiile sunt neschimbate.

Facebook a incercat sa remedieze situatia creeand un site “Peace on Facebook” unde este descrisa o modalitate de a “diminua conflictul global” permitand diefritor culturi provenind din medii diferite sa interactioneze. Site-ul se pare totusi ca functioneaza, reusind sa stabileasca legaturi pana si intre cele mai rivale cuturi, cum ar fi intre Israel si Palestina, cu un numar de 15,000 de prietenii inregistrate in luna iulie anul trecut.
Jhon Kelly, fondatorul unei companii care se ocupa cu analiza retelelor sociale (si da, exista si o astfel de companie), a examinat link-urile dintre blogurile si conturile twitter din India si Pakistan si a descoperit existenta a 2 huburi care conectau cele doua tari. Bloguri din Afganistan indica faptul ca ar exista unele legaturi create cu ONG-uri si cu servicii americane.

Un alt punct comun pe care noi toti il avem, si care poate, fara sa ne dam seama ne leaga intr-un fel, sunt Youtube, Wikipedia, BBC si Global Voices Online, precizeaza Jhon Kelly.
Ceea ce vreau sa subliniez din articol este ca oricine vrea sa stabileasca o “legatura” trebuie sa aibe initiativa, si sa fie dispus sa calatoreasca atat virtual cat si fizic.

Bun, internetul, este acelasi unealta pentru toata lumea, trebuie doar sa sti cum sa o folosesti.. e ca si cand ai avea o pagina alba in fata, si toate culorile posibile plus o pensula..niciodata nu o sa existe doua desene identice. Posibilitatile sunt mereu acolo, poate ca totul sta in putina creativitate. Probleme mereu vor exista, internetul nu poate sa le rezolve, nu poate pentru ca noi nu punem suficient “suflet” in “desen”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu