luni, 24 ianuarie 2011

The web's new walls


Continuand in acelasi spirit, aleg un nou articol din “The Economist”, de aceasta data luand la mana numarul din septembrie 2010. Sunt desigur o multitudine de articole de comentat, dar ma voi limita la subiectul ales, si anume acela privind securitatea, pirateria informatiilor introduse in campul virtual si iminentul razboi cibernetic.

Pana acum am discutat de atacuri cibernetice, despre programe antivirus si de micii hackeri care pot sta ascunsi in propriile noastre unitati. Am ales articolul “the web’s new walls” deoarece consider ca acesta va constitui o noua pisa importanta in puzzel-ul meu.

Faptul ca internetul s-a dezvoltat enorm de mult in ultimii 15 ani a facut ca interconectivitatea intre retele sa creasca din simplu motiv ca este mult mai usor si mai ieftin sa strapungi bariere situate intre academii, coropratii si consumatori.

Cu toate astea, cu cat acesta se dezvolta mai mult pe parcursul anilor, cu atat este mai greu de controlat si de tinut sub control. Din ce in ce mai mult o sa auzim de blocuri sau ziduri puse in calea accesari unor informatii fie ca vorbim de o companie sau chiar de o tara, pentru ca acestia sa isi poata promova politicile si interesele in maniera lor proprie.

Walled Wide Web”

In articol sunt precizate o serie de astfel de ziduri care exista si dau impresia de a se extinde.
Luand intr-o ordine descrescatoare, voi incepe cu cel mai puternic zid, si anume cel la nivel national cu ar fi cel din China - “the great firewall”. Imediat in spatele Chinei, vine si Iranul, Cuba, Arabia Saudita si Vietnam. Totusi si nu pot spune ca este un element soc, faptul ca cetatenii acestor tari au parte de acces limitat la internet, avand in vedere faptul ca nici una dintre ele nu se pot lauda ca au avut parte de prea multa “libertate” de-alungul istoriei.

Un al doile zid, este cel plasat de catre corporatii, care isi creeaza un fel de “gradini imprejmuite”, o abordare care se pare a se fi stins acum o decada. De exemplu sa luam Facebook-ul, care detine un sistem intern propriu de e-mail. Utilizatorii de mobile Apple acceseaza diverse aplicatii on-line cu ajutorul unui mic software downloadabil numit si apps, in locul unui web browser.
Apple detine controlul asupra aplicatilor pe care poti sa le folosesti, limitandu-te dar, in acelasi timp, oferindu-ti un nivel mai inalt de securitate si o modelitate mult mai usoara de utilizare a produsului. Acesta a fost doar un exemplu care se refera la telefonia mobila, insa acest fenomen se va putea preta la masini, televiziune si multe altele.

Un al treile zid face referire la situatia in care operatorii de retele care sunt in cautarea unor noi metode de a face un venit vor incheia contracte cu anumite web site-uri care sunt dispuse sa plateasca un pret mai mare. Desigur ca o alta putere va fi Guvernul care poate bloca accesul la internet, o forta destul de mare cu care trebuie sa lupti; nu si daca esti un hacker suficient de bun, dar asta ramane pe articolul urmator J.

Problema care insa ramane in aer este ca, desi exista intradevar nevoie de o protectie, fie ca vorbim fata de materiale pornografice sau de intructiuni pentru a crea bombe, internetul are pana la urma un rol important in a gazdui schimburi comerciale, dezvoltare, educatie sau slujbe. In articol este precizat un argument foarte bun, si anume ca stiinta in China are foarte multe de pierdut din pricina obstructionarii informatiilor.

Din teoria comertului exterior, am invatat ca inlaturarea competitiei prin plasarea unor bariere nu conduce la nici un beneficiu real pentru nimeni si de accea orice ar trebui sa poata avea accesul la informatie...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu