duminică, 23 ianuarie 2011

Cum poţi prelungi viaţa bateriei unui laptop sau a altor gadgeturi


Bateriile Li-Ion sunt în prezent alegerea preferată pentru alimentarea dispozitivelor electronice de tot felul, începând ce telefoane mobile, camere video sau laptopuri şi mergând până la jucării şi gadgeturi de mici dimensiuni, pentru care o sursă de energie compactă dar foarte puternică este absolut necesară.

            Drept consecinţă mai toate cercetările efectuate în domeniul bateriilor au în centrul atenţiei tehnologia bateriilor cu litiu, îmbunătăţite constant de la un an la altul pentru extinderea capacităţii de stocare, găsirea unor modalităţi mai eficiente şi mai economice de fabricaţie şi nu în ultimul rând creşterea duratei de utilizare.

            Trebuie ştiut că în ciuda unei istorii de peste 40 de ani, tehnologia bateriilor Li-Ion este încă departe de a fi ajuns la maturitate deplină, eforturi considerabile fiind depuse chiar şi acum pentru îmbunătăţirea acesteia.Combinaţii noi de metale şi substanţe chimice sunt experimentate în fiecare an, iar materiale revoluţionare cum ar fi nanotuburile de carbon promit să extindă longevitatea şi densitatea energetică la un nivel care pare imposibil de atins pentru generaţia actuală de baterii Li-Ion.

            Până ce viitoarele generaţii de baterii Li-Ion vor ajunge să aibă o durată de utilizare mai mare (decât speranţa de viaţă a echipamentului pe care îl alimentează), vă invit să studiem câteva metode simple şi la îndemâna oricui pentru protejarea şi menţinerea bateriilor Li-Ion la un nivel de funcţionare satisfăcător, pentru cât mai mult timp:

ü  Evitaţi trecerea frecventă a bateriei prin cicluri complete de încărcare/descărcare. Nu lăsaţi bateria să se descarce complet şi încărcaţi-o ori de câte ori aveţi ocazia, dar nu până la capacitatea maximă.

ü  Pentru o afişare corectă a autonomiei rămase, este bine ca bateriile pentru laptop sa treacă printr-un ciclu complet de reîncărcare, odată la 30-50 încărcări parţiale.

ü  Menţineţi bateria Li-Ion la o temperatură pe cât posibil sub pragul de 25°C. Nu lăsaţi telefonul la soare, scoateţi bateria din laptop atunci când folosiţi adaptorul AC pe perioade mari de timp sau măcar asiguraţi o ventilaţie adecvată.

ü  Depozitaţi bateria parţial încărcată şi la o temperatură ambiantă redusă, atunci când aceasta nu va fi utilizată o perioadă mai mare de timp.

ü  Evitaţi să cumpăraţi baterii de rezervă. Bateriile Li-Ion îmbătrânesc în timp, chiar daca nu sunt utilizate ( aspect deseori ignorat la achiziţionarea unei baterii Li-Ion, fenomenul de degradare este un proces care începe nu de la prima utilizare, aşa cum ne-am aştepta, ci chiar din ziua fabricării, dată care de regulă este inscripţionată pe ambalajul bateriei).

ü  Un factor care ţine mai mult de producătorul echipamentului şi nu de utilizatorul final este intensitatea curentului de încărcare a bateriei.Prin urmare este indicat ca la înlocuirea un alimentator AC pentru laptop sau telefonul mobil, să căutăm pe cât posibil unul dintre modelele aprobate de fabricantul echipamentului şi nu unul dintre aşa zisele alimentatoare universal.

             Din informaţiile prezentate până acum putem concluziona că cel mai nepotrivit scenariu de utilizare, care din păcate este şi cel mai des întâlnit, este cel în care bateria laptopului este ţinută în mod constant încărcată la capacitate maximă şi supusă unor temperaturi ridicate pentru perioade mari de timp (nu ca ar fi si cazul meu)….

Sper ca ati aflat noutati din acest articol (eu sigur am aflat), si ca veti folosi metodele de protejare a bateriilor Li-Ion.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu