duminică, 21 noiembrie 2010

Square: gadget-ul care iti transforma telefonul intr-un cititor de carduri

Dupa cum sugereaza si titlul, Square este un mini aparat conceput pentru a ne usura platile cu cardul si a fost comeput pentru smart phone-uri de generatie curenta. Atat gadget-ul cat si servicul aferent au fost testate intr-un proiect pilot, in urma cu 10 luni, aceasta cuprinzand 50000 de utlizatoari. In prezent, este compatibil cu orice Ipad, Iphone si Android, si poate este bine de mentionat ca este creat de catre unui dintre co-fondatorii twitter.
Ce este mai concret? Un mini cititor de carduri care se ataseaza smart-phone-ului si il transforma intr-un instrument de plata. Ce este impresionant este, la doar 10 luni de la lansarea limitata de care s-a bucurat, a reusit sa proceseze plati de milioane de dolari. Sau poate este mai impresionant faptul ca... si gadgetul si software-ul sunt gratite.
Modelul de afaceri este simplu: exista un sistem de "calificare" pentru a putea folosi aplicatia, trebuie initiata o procedura de inregistrare pentru comercianti, dar regulile sunt destul mai permisive. Calificarea se obtine destul de usor, si, destul de important pentru comerciantii mai mici, nu exista taxe pentru inregistrare, un minim lunar de flux, etc. Totusi, aplicatia verifica existenta contului si datele acestuia, dupa care verifica si influenta pe care compania o detine pe Yelp, Twitter sau Facebook, ca o masura suplimentare pentru asigurarea bonitatii comerciantilor.
Exista totusi un cost pentru operatiuni, iar acesta este de 2,75% din trazactie plus 15 centi, iar acesta este principala modalitate de monetizare a serviciului.
Care sunt avantajele?
Este usor de sesizat ca Square este o alternativa comoda la o casa de marcat, si, cel putin aparent, mult mai ieftina.
In afara de asta, in final, este un dispozitiv mobil, ceea ce ofera un plus remarcabil. De exemplu, pentru companiile care se ocupa de distributie si transport, acestea putand sa incaseze platile destul de comod, direct de pe card in cazul coletelor ramburs.
Platile sunt initiate direct si transparent, incurcaturile fiind mai usor de evitat. Iar dispozitivul poate fi folosit pentru... "a forta oamenii sa plateasca pe loc", astfel garantand incasarea sumelor respective acum, mai degraba decat mai tarziu. si putand sa fie de folos in cazul vanzarilor directe sau altor servicii oferite la domiciliul client (chiar daca acesta nu are cash).
Iar dezavantajele?
Pot exista probleme de compatibilitate (http://www.businessinsider.com/square-starts-shipping-new-iphone-4-compatible-credit-card-reader-2010-10), dar avand in vedere ca dispozitivul este gratuit, nu este un dezavantaj major decat in cazul in care compania depinde in mare masura de un astfel de gadget pentru a face / primi platile.
Poate exista suspiciune cu privire la siguranta platilor, dar acest aspect tine mai mult de mentalitatea celor implicati. De cele mai multe ori se pare ca e mai degraba o mandrie sa folosesti un Square pentru plati mai degraba decat o sursa de teama, cel putin in state.
Exista limite cu privire la marimea tranzactiilor care se pot efectua, iar in unele cazuri, acestea sunt prea mici, acestea afectand in special pe cei care furnizeaza servicii de valoare mare. Totusi, avand in vedere ca atat aplicatia cat si gadget-ul sunt in etapa de test, aceste limitari sunt de inteles.
Incepe sa se dezvolte si competitia, si nu este foarte clar in ce directie se va dezvolta tehnologia si daca vor ramane aceleasi conditii de utilizare pe viitor.
Acestea fiind spuse... poate dupa ce se lanseaza la nivel mondiala vom avea si noi ocazia sa interactionam cu Square. Sunt chiar curioasa de ce succes ar avea pe piata romaneasca in randul micilor intreprinzatori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu