duminică, 14 noiembrie 2010

Apple si Google lupta pentru TV-ul viitorului

Batalia intre gigantii din Sillicon Valley intra intr-o noua runda. De aceasta data este vorba despre controlul in domeniul televiziunii. Pe langa faptul ca vor putea  influenta obiceiurile de consum a miliarde de telespectatori, acest nou drum deschide si oportunitati de afaceri de miliarde de dolari din publicitatea TV.

Dupa competitia apriga de pe piata telefoniei mobile aceasta pare sa fie a doua piata cu potential de dezvoltare, in care Apple si Google isi incruciseaza sabiile. Pe piata telefoniei mobile se observa usor faptul ca sistemul de operare Android castiga din ce in ce mai mult teren fata de Iphone. Revenind insa la piata TV gigantii high-tech mizeaza pe strategii diametral opuse. In timp ce Google mizeaza pe multi parteneri, Apple incearca sa detina controlul de unul singur. Ca si parteneri Google i-a cooptat pe cei de la Logitech, Sony si Intel. Apple se bazeaza, ca de obicei, doar pe puterea lor proprie, trimitand Apple TV in lupta.

Si modele de afaceri sunt total opuse: Apple permite vizualizarea gratis a clipurilor video de pe Youtube, insa mizeaza pe un cost de 99 centi pentru accesarea oricarui film, episod dintr-un serial sau daca telespectatorul ar dori sa rasfoiasca bibleoteca virtuala a oricarui operator de filme. Google, insa mizeaza pe filme, seriale gratis in schimbul acceptarii reclamelor TV. Inca din luna octombrie in SUA se vand primele televizoare Sony incorporate cu software-ul Google TV.

Apple TV costa doar 99 de dolari, comparativ cu solutia Google de 300 de dolari. Apple TV pare foarte usor de folosit, in timp ce multi afirma faptul ca Google TV este mai degraba indicat pionierilor tehnologiei. In plus NBC, CBS si ABC boicoteaza Google TV. Concernele media se tem insa in egala masura de ambii giganti , insa solutia lui Steve Jobbs prin vanzarea reclamelor pare mai viabila.

Cu toate acestea Google nu a iesit din cursa, deoarece acest boicot nu va putea fi mentinut la nesfarsit, iar datorita multior parteneri cooptati, va avea o arie mult mai larga de raspandire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu