duminică, 21 noiembrie 2010

Shoppingul online - pro sau contra?


,, Shoppingul este unul dintre cele mai frevente hobbyuri. In special femeile adora sa iasa in oras cu prietenele si sa colinde magazinele pentru a achizitiona cele mai noi produse. Totusi, tentatia shoppingului online a devenit o realitate si a castigat din ce in ce mai mult teren.
In Romania, prima comanda online s-a facut in anul 2000 iar printre cele mai cumparate produse pe net sunt obiectele vestimentare si cele de incaltaminte, aparatura electronica sau cea audio video. Specialistii spun, insa ca mai sunt inca multi cumparatori care sunt sceptici in ceea ce priveste shoppingul online. Ca orice lucru el are si avantaje si dezavantaje, iar in functie de acestea ai putea hotari daca este sau nu potrivit pentru tine.’’

Nu ma consider o adepta a shoppingului online din mai multe motive. Cel mai important motiv pentru care as ezita să utilizez Internetul pentru cumpăraturi îl reprezintă teama de a furniza online informaţii legate de cartea de credit datorita fraudelor online des intalnite.
Din punctul meu de vedere shoppingul clasic este o placere, un mod de a ma relaxa, de a-mi petrece timpul liber, in acelasi timp. Contactul tactil al marfii pe care vreau sa o cumpar este primordial pentru mine, intrucat pot studia calitatea produsului, il pot proba in cazul unor articole vestimentare si imi pot alege marimea corespunzatoare, comparativ cu shoppingul online unde marimea poate fi o problema, chiar si produsul pentru ca este intangibil.
Pe de altă parte, tocmai lipsa vânzătorului, a persoanei "umane" la care eu ca si cumparator as putea apela, în cazul unei nelămuriri, reprezintă un obstacol in obtinerea unor informatii suplimentare despre un anumit produs sau serviciu.
Un alt dezavantaj ar fi costurile mari de transport pe care unele firme de curierat le percep si totodata timpul de livrare care poate dura intre 1 zi pana la 1 luna (pentru site-urile din strainatate) precum si eventuale probleme care pot surveni pe parcursul transportului si care pot influenta negativ caracteristicile produselor. Mai exista riscul ca produsele sa nu fie in conformitate cu fisa descriptiva, si de cele mai multe ori acestea sa fie contrafacute.
Pe de alta parte, in conditiile in care poate nu as mai gasi nicaieri in magazinele clasice un anumit produs pe care il folosesc cu regularitate, atunci as fi nevoita "sa-mi iau inima in dinti" si sa il achizitionez de pe internet.
Ca orice industrie in continua dezvoltare, diverse firme care fac comert online incearca sa-si acapareze cat mai multi consumatori . Cu toate incercarile specialistilor de a inlatura temerile si inconvenientele exprimate de consumatori, se preconizeaza faptul ca shoppingul clasic nu va disparea prea curand. Unii spun, insa ca nici nu trebuie sa fii adeptul absolut al unuia dintre ele. Poti doar sa le studiezi, sa le incerci si apoi, in functie de preferinte sa te declari adeptul unuia... sau al amandurora.
http://www.youtube.com/watch?v=jrR5RKzPzSI


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu