duminică, 14 noiembrie 2010

Microsoft si Saxo Bank lanseaza o platforma bursiera online

Fiind un cititor al cotidianului online de business din Romania, site-ul www.wall-street.ro am analizat informatia care se refera la deschiderea unei platforme bursiere online de catre Microsoft si banca daneza Saxo Bank. (pentru vizualizarea articolului aici )

In prezent, piata bursiera reprezinta una dintre cele mai fascinante domenii. Zilnic marfuri sau actiuni de milioane de euro, dolari sau alte valute se transfera spre diferite conturi. Totul se petrece rapid iar deciziile de moment si informatia primita la timp face diferenta intre castig si faliment. Viteza la care au ajuns sa se desfasoare tranzactiile la bursa nu ar fi ajuns atat de departe fara o tehnologie IT de varf, iar, in acest caz, tehnologia este pe masura sumelor tranzactionate, preturile soft-urilor utilizate putand ajunge pana la sume de milioane de dolari.

Ideea pusa in aplicare de catre Microsoft si Saxo Bank mi se pare una reusita, in primul rand deoarece comisionul standard pentru a tranzactiona pe site-ul MSN Trader este de doare 8 lire sterline pe tranzactie in timp ce comisionul standard al firmelor XO este de 12 lire sterline pe tranzactie.

Starnindu-mi curiozitatea am intrat pe site-ul MSN Trader, deschis pentru moment doar pentru Marea Britanie, si am observat, pe langa faptul ca se pot tranzactiona actiuni si posibilitatea de a investi in instrumente financiare derivate, ca exista si o sansa prin deschiderea unui cont free de a-ti testa aptitudinile in domeniul pietei bursiere, o aplicatie practica ce mi sa parut destul de interesanta. Pentru doritori postez link-ul platformei bursiere online din Marea Britanie MSN Trader UK

Platforma bursiera online MSN Trader este, de asemenea accesibila si investitorilor individuali nu doar celor profesionisti cum se intalneste pe alte platforme bursiere.

O platforma bursiera online ofera rapiditate in executarea tranzactiilor si elimina total erorile de neintelegere in comparatie cu metoda clasica unde lansarea ordinelor se efectua prin telefon, fax sau e-mail ceea ce pentru pietele active intarzierea generata de comunicarea cu brokerul putea fi uneori fatala.

Consider ca lansarea acestei platforme bursiere online a avut un cost ridicat, deoarece platformele de tranzactionare utilizate pe piata bursiera trebuie sa fie compatibile si sa raspunda cerintelor burselor pe care se tranzactioneaza. Necesarul de resurse pentru deschiderea unei asemenea platforme cred ca este similar cu cel al aplicatiilor software utilizate de banci, in cazul marilor dealeri un cost de ordinul milioanelor de dolari. O singura eroare ar genera pierderi de milioane de dolari atat in randul clientilor cat si in randul institutiilor financiare.

Asa cum am vazut platforma MSN Trader este in engleza, si normal pentru Marea Britanie, dar lansarea acesteia si in alte tari ale Europei, limba de baza va fi tot engleza, parerea mea. Si de ce ma refer la acest aspect? Pentru ca la prima vedere unele persoane cred ca o vor privi ca un dezavantaj faptul ca platforma bursiera online va fi in engleza chiar daca in tara respectiva se vorbeste alta limba, insa pentru a putea tranzactiona la bursa este nevoie de un bagaj minim de cunostinde de limba engleza, cel putin in intelegerea sensului termenilor folositi in tranzactionare, termeni ce sunt unanim acceptati si folositi la toate bursele din lume, spre exemplu : termenul ASK inseamna pretul la care un broker este dispus sa vanda. Pentru mai multe exemple puteti intra aici

Ca si concluzie formata intr-o idee cred ca informatizarea da o noua definire pietei bursiere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu