vineri, 5 noiembrie 2010

“Irlandezul Dublu” (sau “Cum practica Google preturi de transfer…”)

Mijloace de stimulare, fiscalitate redusa, taxe mici... ce-si poate dori mai mult o corporatie? Raspunsul: TAXE 0!

Un material foarte interesant citit aici mi-a trezit interesul pentru o tema controversata.

Stiam de mecanismul preturilor de transfer, prin care profitul apare acolo unde doreste firma (de regula intr-un paradis fiscal) dar nu ma asteptam sa intalnesc asa ceva la Google... gata schimb motorul de cautare (glumesc)! Apropo, este trist ca inca si acum cautarea Google reprezinta principala sursa de venit pentru companie, firma nemaiputand creste pe o piata deja saturata dar asta este alta poveste (vezi aici).

Revenind la povestea noastra, se pare ca pentru a evita fiscalitatea ridicata, Google utilizează o structură juridică complexa, pentru a trimite cele mai multe din profiturile sale, obtinute pe plan international, la paradisurile fiscale, în timp ce cheltuielile sunt atribuite ţărilor cu cote mari de impunere. Acest mecanism a economisit 3,1 miliarde dolari in 2007 şi a impulsionat castigurile de anul trecut (2009), cu 26 %.

Inima operatiunilor internationale ale corporatiei, este situata la Google Irlanda, care vinde publicitate din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa.

Cunoscand faptul ca in Bermuda nu exista niciun fel de impozit pe profit, toate profiturile Google iau calea acestui loc prin metode cunoscute avocatilor ca: "Irlandezul Dublu" si "Sandwich-ul Olandez". Asadar triunghiul bermudelor se adapteaza vremurilor: de la disparitii de vase si avioane, la mistuirea profiturilor marilor corporatii...tare, nu?

Lasand gluma la o parte, MECANISMUL FUNCTIONEAZA ASTFEL (video):

1. Atunci când o societate din Europa, Orientul Mijlociu, sau Africa achiziţionează un anunţ de căutare prin intermediul Google, acesta trimite bani la Google Irlanda. Impozitele pe profit, stabilite de guvernului irlandez, sunt de 12,5%, dar Google scapă de taxa respectiva, deoarece câştigurile sale nu stau în filiala Dublin (care, apropo, a raportat un profit brut de mai puţin de 1 la sută din venituri, în anul 2008).

2. Dreptul irlandez face dificilă trimiterea banilor de catre Google direct in Bermuda, fără a suporta o impozitare mare, astfel încât plata face un scurt „ocol” prin Olanda din moment ce Irlanda nu plăeste anumite taxe pentru transferuri catre companiile din alte state ale Uniunii Europene).

3. In sfarsit, odată ce banii se află în „Tara lalalelor”, Google poate profita de legile fiscale generoase olandeze. Filiala sa acolo, Google Olanda Holdings, este doar o coajă (nu are salariaţi) şi este tranzitata de cca. 99.8% din ceea ce se colectează la Bermuda. (astfel, filială din Bermuda este d.p.d.v. tehnic o companie irlandeză, de aici si numele "Irlandezul Dublu").

Perpetuarea modelului

Conform unor informatii, Facebook, cea mai mare reţea de socializare, pregăteşte o structură similară cu Google, care va trimite veniturile din Irlanda către Insulele Cayman, potrivit datelor companiei.

Tactici aplicate de Google si Facebook tin de ceea ce literatura de specialitate numeste "preţuri de transfer," tranzacţii pe hârtie printre filialele companiilor. Aceste transferuri de venituri costa guvernul american cca. 60 miliarde dolari anual.


Dupa cum ati putut observa, metoda este una ingenioasa, dar este utilizata si de alte companii, asadar nu va revolutiona lumea.
Multi economisti considera preturile de transfer o scurgere a lichiditatilor din economia nationala, ce conduce la o diminuare a incasarilor bugetare. Un exemplu in acest sens o constituie declaratia lui Abraham J. Briloff, un profesor emerit de contabilitate la Baruch College din New York: " Google arborează un banner cum ca nu face nici un rău, şi apoi săvarseste răul chiar sub nasul nostru".

Sa fie oare norocul irlandezului? Parerile sunt impartite...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu