duminică, 7 noiembrie 2010

Google foloseste datele privind shopping-ul online pentru a calcula inflatia in timp real

http://www.wall-street.ro/articol/IT-C-Tehnologie/93626/Google-foloseste-datele-privind-shopping-ul-online-pentru-a-calcula-inflatia-in-timp-real.html

Aceasta informatie citita de pe site-ul Wall Street categoria IT-C, cum ca ,,uriasul" Google ar utiliza datele de pe urma tranzactiilor online pentru a stabili inflatia in timp real, mi s-a parut o stire care ar putea crea divergente intre Google respectiv economistul sef al Google, Hal Varian si reprezentantii fiecarei tari ce isi calculeaza inflatia in mod oficial prin ,,metoda clasica".

Citind articolul doua idei mi s-au conturat in memorie :
1. Shopping-ul online in Romania
2. Inflatia la momentul actual in Romania

Referitor la prima idee, shopping-ul online in Romania, s-a constatat o crestere spectaculoasa a cumparaturilor online de pe site-urile de eCommerce. Afirm aceasta idee, datorita unui studiu realizat de Trafic.ro ce demonstreaza acest lucru. Un rezumat al studiului a fost postat pe www.wall-street.ro ( vezi aici http://www.wall-street.ro/articol/IT-C-Tehnologie/93709/Site-urile-de-eCommerce-in-crestere-in-trafic-15-985-034-vizitatori-in-ianuarie-2010.html )

Astfel ca modul de a face cumparaturi online a luat contur si in Romania probabil si unor avantaje care exista : preturi mai mici decat intr-un magazin clasic, deoarece nu exista costuri mari legate de stocuri, chirie etc., economisirea timpului, deoarece cumparaturile se fac mai rapid, este mai ieftin sa platesti online. Insa amintesc si macar un dezavantaj cum ar fi taxa de transport care difera in functie de cat de indepartata este destinatia fata de expeditor.

Printre numarul acela de romani care au efectuat cumparaturi online ma numar si eu, facand cumparaturi online nu doar o data ci de mai multe ori si pot spune ca am fost multumita de produsul comandat, de promptitudine, de modul in care a fost ambalat produsul pentru a nu se deteriora pe parcursul transportului.

A doua idee, inflatia in Romania, cred ca nici nu mai este nevoie sa fie dezbatuta, deoarece toti stim situatia sumbra a Romaniei in momentul actual. Dar ideea de baza este urmatoarea : 2010 inflatie in Romania = 7.77 %. Este o inflatie mare? Da, foarte mare. O explicatie? Urmatorul articol cred ca prezinta foarte bine si in detaliu motivele http://standard.money.ro/macro/inflatia-777-10979.html

Revenind la calculul inflatiei in timp real, metoda gandita de Google, consider ca aceasta va fi economia viitorului expusa pe internet : motor de cautare Google - categoria prognoze economice si analize financiare, unde se vor gasi indicatori economici publicati in timp real mai repede dacat publicarea oficiala a acestora.

O ambitie a celor de la Google transformata in obiectiv ar fi ,,anticiparea viitorului" respectiv a unor indicatori economici prin metoda Google Price Index. Spre exemplu, un indicator ar anticipa evolutia somajului. Un punct forte al metodel GPI este rapiditatea, datorita internetului datele pot fi adunate mai usor.

Constructia Google Price Index este inca in lucru iar conform spuselor economistului Google Hal Varian GPI nu reprezinta un inlocuitor direct al inflatiei oficiale.

Consider ca aceasta varianta moderna de calcul a inflatiei in timp real, desi inca nu este un serviciu destinat publicului, lansarea nu cred ca va avea o intarziere prea indelungata, deoarece apartinem unui secol care a inceput sa fie dominat de catre internet in foarte multe domenii, spre exemplu domeniul bancar a inclus serviciul de internet banking care nu exista ceva ani in urma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu