duminică, 14 noiembrie 2010

Kindle si iPad pot influenta negativ vanzarile de carti


Editiile digitale, promovate de uzul Kindle sau al iPad, ascund copertele cartilor, ceea ce e o pierdere pentru editori, fiindca dispare impactul vizual al graficii si al titlului.

"Exista o anume placere in a avea o carte frumoasa, care arata bine si pare atragatoare din punct de vedere intelectual", spune Wiles, care isi aminteste ca, pe cand recitea recent "Anna Karenina", ii placea ca oamenii pot sa vada coperta cartii pe cand calatorea cu metroul. "Te simti cumva mandru ca citesti asa ceva". Cu un Kindle sau un Nook, spune ea, "oamenii n-au de unde sa stie".

Apple iPad


Caracteristici principale

iPad este un fel de iPod mai mare. Are avantajul de a face mai bine anumite operatii decat un iPhone/smartphone si decat un laptop. Operatiile sunt: navigarea pe internet, email-ul, vizualizarea de fotografii si filme, auditia melodiilor, jocurile si citirea cartilor electronice.

Autonomie de 10 ore

Nu avem in acest moment un smartphone sau laptop cu o autonomie atat de mare in conditiile unei utilizari pentru vizionarea filmelor sau a navigarii pe internet, asa ca din acest punct de vedere iPad sta intr-adevar foarte bine.

140.000 de aplicatii

iPad va putea rula aproape oricare din cele 140.000 de aplicatii iphone din Appstore. Exista posibilitatea rularii la rezolutia lor initiala, caz in care vor ocupa doar o parte din ecran, sau dubland rezolutia pe fiecare latura, caz in care va ocupa intreg ecranul. Prin intermediul noului iPhone OS 3.2 (aflat acum in stadiu beta si pentru iPhone), dezvoltatorii vor putea de acum inainte sa lanseze aplicatii care sa foloseasca rezolutia iPad-ului.

Book Store

Apple lanseaza practic odata cu iPad, al treilea magazin online, dupa iTunes (audi-video),App Store (aplicatii). Este vorba despre Book Store, care va permite prin intermediul aplicatiei iBooks achizitionarea si gestionarea cartilor electronice pe iPad. Desi multi s-au aruncat sa numeasca iPad-ul drept un Amazon Kindle killer, piata cred ca poate accepta 2 colosi in acelasi timp. Kindle va avea avantajul unor preturi mai bune pentru carti, o autonomie mult mai buna (2 saptamani fata de 10 ore) ca si un posibil avantaj al folosirii tehnologiei e-ink pentru ecran.

Aplicatii de tip Office

Apple trebuia sa vina cu o functionalitate care sa nu se regaseasca pe un smartphone, sau care sa fie foarte greu de realizat cu un smartphone. Si asa a aparut o versiune de iWork special gandita pentru iPad. iWork este suita de tip Office pe care Apple o comercializeaza pentru Mac-urile sale. Asadar, iPad va avea posibilitatea nativa de a vizualiza si edita documente text, spreadsheet-uri si prezentari. Se pot citi documente iWork ‘09 si Microsoft Office si se pot salva fisiere in formatul iWork ‘09 sau PDF.

Tastatura externa

Una dintre cele mai criticate (dar si laudate) caracteristici a iPhone-ului este tastatura virtuala si lipsa unei tastaturi fizice. Cu iPad, Apple decide sa introduca posibilitatea conectarii unei tastaturi externe, prin intermediul Bluetooth. Desi tastele tastaturii virtuale sunt mai mari si mai usor de folosit in cazul iPad, este reconfortant de stiut ca acum se poate folosi si traditionala tastatura.

Ecranul cu LED si touch, dar in format 4:3

Noul ecran folosit de iPad vine cu iluminare LED si un panel de tip IPS cu unghiuri mari de vizualizare. Ecranul are insa 2 dezavantaje, desi ambele au explicatiile lor: marginea ecranului este destul de lata (cel mai probabil pentru a putea fi tinut bine in maini si a nu atinge din greseala ecranul cu degetele), formatul acestuia este 4:3.

Aplicatii native

Browser-ul web este similar celui de pe iPhone, asadar vine cu avantajele si dezavantajele acestuia. Nici de aceasta data nu avem parte de suport pentru Flash. Mail-ul profita de marimea ecranului si permite vizualizarea simultana a listei mailurilor si a continutului mail-ului curent. Aplicatia Photos permite organizarea fotografiilor in albume si sincronizarea cu PC-ul sau chiar direct cu o camera foto, prin intermediul unui accesoriu vandut separat. Pe partea video, aplicatia YouTube din iPhone se regaseste si in iPad, dar de data aceasta are posibilitatea redarii de continut HD, in format 720p. Ca si in cazul Mail, aplicatia Notes are acum posibilitatea de a vizualiza lista notelor ca si de a edita simultan nota curenta. Calendarul pare aplicatia care a suferit cele mai multe modificari, toate in bine. Un exemplu de astfel de imbunatatire este posibilitatea de a afisa calendare multiple, sincronizate separat.


Toata lumea vorbeste de iPad. Multi il considera revolutionar, altii il considera interesant, unii sunt dezamagiti.

Eu fac parte din categoria rezervata. Nu mi se pare revolutionar, dar nici un esec. Mai mult ca sigur isi va gasi locul pe piata, iar masina de marketing a Apple va avea grija de asta.

Dupa parerea mea achizitionarea unui ipad prezinta atat avantaje cat si dezavantaje. Printre avantaje putem mentiona faptul ca este o biblioteca portabila si gratuita, poate fi folosit pentru a procesa texte, ca browser web, traducător sau ghid turistic, pentru a afla prognoza meteo, dar şi ca o sursă de jocuri şi distracţie .

Desigur că un laptop dispune de aceleaşi aplicaţii, dar nici unul nu cântăreşte mai puţin de un kilogram şi jumătate. iPad-ul este o alternativă foarte bună pentru cei care sunt dependenţi de lectură şi informaţii, deoarece dispozitivul dispune de multe aplicaţii.

Ca si dezavantaje, tableta Apple nu dispune de camera video, astfel ca nu poti sa vorbesti cu prietenii prin videochat, totodata spre deosebire de Kindle cantareste mai mult si este si mai scump, cel mai ieftin iPad este 499 dolari, fapt pentru care nu este la indemana oricui sa-l achizitioneze. iBooks va permite doar achizitionarea de carti electronice. Revistele sau ziarele electronice nu vor fi disponibile, decat cel mult prin intermediul unor aplicatii spre deosebire de Amazon Kindle care permite inclusiv achizitionarea de reviste si ziare electronice.

Amazon Kindle





Amazon Kindle este un dispozitiv Wireless pentru citit (6 inch Display, Wireless Global, Ultima Generatie). Produsul este foarte subtire, are mai putin de 1 cm grosime.

Este foarte usor,la cele 289 grame este chiar mai usor decat un ziar.
Se pot descarca carti in mai putin de 60 de secunde, si nu este nevoie de un PC. 3G Wireless iti permite sa download-ezi cartile direct in dispozitivul tau Kindle Fara contracte anuale, fara taxe lunare si fara sa alergi dupa hotspot-urile WiFI. Este folosita tehnologia GSM .

Display ca hartia: Kindle iti permite sa citesti ca de pe o hartie reala, fara luciu chiar si in expunerea directa la lumina puternica, iei biblioteca cu tine: Poti stoca pana la 1,500 de carti.

Bateria este puternica: Cu o singura incarcare a bateriei se poate citi pana la o saptamana cu wireless-ul pornit. PDF Reader: Suportul PDF nativ iti permite sa transporti si sa citesti toate documentele personale si profesionale oriunde, oricand.

Functia “Citeste-mi” sau “Text citit” este o functie experimentala care iti poate reda audio ziarele, revistele, blogurile si cartile. Nu toate materialele au insa aceasta functie activata.

Descarca si citeste gratuit primele capitole inainte sa te decizi daca iti cumperi cartea. Peste 360.000 carti sunt deja disponibile, incluzand best sellere internationale, ziare internationale, reviste, bloguri. Iata un dispozitiv care ii impaca si pe cei pasionati de lectura, dar si pe cei innebuniti dupa gadget-uri.

Ca si o concluzie la tot ce am povestit mai sus, ziarul electronic revolutioneaza tot mai mult viitorul, plus şi piata cartilor online este tot mai puternica si mai bogata in oferte. Ziarul în format hârtie va fi mort peste câţiva ani. În schimb vom avea ceea ce numi ziar din plastic, o bucată mai mare sau mai mica dupa preferintele producatorilor de gadgeturi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu