vineri, 5 noiembrie 2010

Introducere in Cloud


Într-o lume dominată de Internet, un nou concept, cloud computing, are potenţialul de a revoluţiona felul în care angajaţii din toată lumea lucrează şi interacţionează, potrivit ziarului New York Times.

Cloud computingul presupune o reţea imensă şi complexă de servere care va furniza utilizatorilor atât spaţiu de stocare, cât şi putere de calcul sau programe, cu ajutorul unor dispozitive uzuale de navigare web. În acest fel, investiţiile costisitoare în aparatură şi personal IT vor putea fi eliminate.

Noul concept ar putea permite unor angajaţi ai aceleiaşi companii, dar din ţări diferite, să comunice direct la telefon, folosind un program de recunoaştere a vocii pentru a procesa convorbirea şi altul pentru a o traduce şi a o interpretă dintr-o limbă în alta.

Ideal, rezultatul ar fi o conversaţie neîntreruptă, fără necesitatea unei conferinţe reale sau a traducătorilor. "Nu am ajuns încă acolo, dar ne îndreptăm spre asta", a spus preşedintele executiv Google, Eric E. Schmidt, la o întâlnire a directorilor de companii de telefonie mobilă.

În ciuda avantajelor de ordin economic, serverele ultra-performante de cloud computing întâmpină obstacole formidabile în Europa: legislaţia strictă prevede limitări rigide cu privire la mutarea informaţiei în afara graniţelor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Guvernele europene se tem că informaţiile private ar putea ajunge pe mâna departamentelor agresive de marketing sau chiar a hackerilor, odată ce ies din jurisdicţia individuală, o îngrijorare care poate că va proteja consumatorii, dar cu siguranţă va împiedica fluxul liber al datelor pe care il implică cloud computingul.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu