marți, 23 noiembrie 2010

Internetul și telefonia mobilă

„Orange România a lansat pe piața românească a tehnologiei HSUPA (High Speed Uplink Packet Access), care oferă clienților viteze mărite de încărcare (uplink) a datelor, de până la 1,46 Mbps, precum și un pachet de servicii integrate care oferă telefonie fixă și conexiune broadband la internet atât companiilor cât și utilizatorilor individuali. Conducerea companiei a mai lansat servicii de date mobile cu viteze de transfer de până la 7,2 Mbps. Potrivit oficialilor Orange România, accesul la viteza HSUPA este inclus in planul tarifar Internet Unlimited Office Plus 3G+, astfel încât clienții care utilizează acest plan tarifar beneficiază automat de viteza HSUPA. În cazul în care utilizează alte planuri tarifare 3G+, clienții Orange pot activa opțiunea Fast Upload (HSUPA) la tariful de 5 euro pe lună la cartelă. Compania a extins rețeaua de broadband mobil și oferă acum servicii de date mobile 3G+ la viteze de până la 3,6 Mbps în 42 de mari orașe din țară.”
Eu consider că aceast lucru va atrage mai mulți clienți, cel puțin până la sfârșitul anului. Iar cu trecerea timpului, după ce vitza de transfer se va mări, numărul acestora va depăși 10 milioane. În Marea Britenie, de exemplu, navigarea pe internet cu ajutorul telefonului mobil câștigă tot mai mult teren. (http://www.wall-street.ro/articol/Marketing-PR/53909/Nielsen-Internetul-de-pe-telefon-mobil-din-ce-in-ce-mai-utilizat.html) Aici în ultimele șase luni, creșterea numărului de utilizatori în acest mod a fost de opt ori mai mare decât cea aferentă utilizatorilor de pe computer. În plus de asta, comunicațiile mobile au înregistrat o creștere explozivă în România. Practic, în prezent, fiecare al doilea român are un telefon mobil, care pare să fi devenit un obiect indispensabil multora, tot atât de necesar ca și hrana zilnică. Prin internet comunicațiile se vor simplifica cu mult și astfel oamenii vor putea afla vești mult mai rapid și mai simplu.
Pentru a putea beneficia de serviciile de internet ale companiilor de telefonie mobilă telefonul mobil trebuie să fie de generație cât-de-cât mai nouă (sa zicem, nu mai vechi de aproximativ 2 ani) pentru a facilita operativitatea și traficul, iar afișajul telefonului ar fii bine să fie cât se poate de mare. Însă se poate uneori ca telefonul să poată asigura o viteză de conexiune mult mai mare decât aceasta este oferită de operatorul de telefonie mobilă. Cum testăm viteza internetului pe telefonul mobil? Nu într-un mod complicat...
Uneori, sloganele de marketing cu 3G şi 3.5G nu au acoperire în realitate. Aşadar, un telefon cu suport HSUPA care, în funcţie de versiune, poate atinge viteze de 7 sau 10 Mbps. Asta nu înseamnă neapărat că se poate beneficia şi practic de aceste viteze. De regulă, viteza oferită de operatorii GSM este mult inferioară celei pe care o poate atinge telefonul. Degeaba scesta poate atinge 10 Mbps, dacă operatorul GSM oferă doar câteva zeci sau sute de kbps. Ca şi internetul pentru PC, cel mobil poate fi testat cu ajutorul unor site-uri. Nu trebuie decât accesate aceste siteuri de pe browser-ul telefonului, iniţiat testul, iar în final să se aştepte terminarea acestuia şi afişarea rezultatului. Un astfel de site este www.mobilespeedtest.com sau www.dslreports.com/mspeed.
Vitezele pot varia însă și de la zonă la zonă, în funcţie de acoperire şi de funcţionarea de moment a reţelei

4 comentarii:

  1. da, ok comparatia cu Marea Britanie (eu as fi pus un link catre sursa)

    parerea ta ref. la subiect este ca...

    imi pare mai mult ca o stire de public relations a unei companii...

    RăspundețiȘtergere
  2. Am pus link-ul la comparatie...

    Parerea mea este ca aceasta tehnologie (HSUPA) reprezinta un avataj acum pentru Orange.. mai ales pentru segmetul de piata reprezentat de tineri care sunt interesati de tehnologie cat mai noua. Pentru ei (adica noi) internetul este indispensabil. Si cu atat mai bine cand avem viteza cat de cat mare si pe telefon...

    RăspundețiȘtergere
  3. Uite un link catre situatia din SUA:
    http://www.economist.com/blogs/babbage/2010/12/mobile_phones&fsrc=nwl

    Mai e mult de munca pana ajungem la viteze de 4G...

    RăspundețiȘtergere
  4. Important e că ne mișcăm încet, dar sigur.

    http://www.romanialibera.ro/stiinta-tehnica/internet/viteze-4g-pana-in-2011-183052.html

    RăspundețiȘtergere