duminică, 28 noiembrie 2010

De anul viitor, românii vor putea plăti online taxele şi impozitele

Sistemul naţional de plată online a taxelor şi impozitelor va fi lansat oficial în luna decembrie, dupa ce Executivul a aprobat miercuri o Hotărâre privind dezvoltarea şi implementarea acestui sistem, a declarat Valerian Vreme, ministrul Comunicaţiilor.

„Astăzi am adoptat o hotărâre extrem de importantă privind aprobarea dezvoltării şi implementarea sistemului naţional electronic de plată on-line a taxelor şi impozitelor. Este un element extrem de important în modernizarea sistemului de plată a impozitelor şi taxelor din România. Practic, orice cetăţean din România va putea, în viitor, de acasă, de pe calculator, on-line, să-şi plătească impozitele şi taxele pe care le are prin cadrul pe care astăzi l-am creat prin adoptarea acestei hotărâri de guvern”, a spus premierul Emil Boc.

Din punctul meu de vedere, implementarea acestui sistem al plăţii taxelor şi impozitelor online începând cu anul 2011, este o modalitate foarte comodă de plată , scopul principal al platformei de plăţi fiind eliminarea cozilor de la ghişee, respectiv generarea de economii în bani şi timp atât pentru cetăţean cât şi pentru firme şi administraţie, precum şi evitarea scandalurilor care se iscă deseori între cetăţeni.

Alte beneficii pe care le va genera acest sistem, ar fi reducerea deplasării până la locul plăţii, descongestionarea traficului, reducerea cheltuielilor pentru hârtie şi componente de imprimare automate sau manual, comisioanele bancare la plata cu cardul sunt mai mici decât cheltuielile aferente unei deplasări la ghişeu, etc.

Această modalitate de plată se adresează în special persoanelor care sunt foarte aglomerate şi nu dispun de foarte mult timp, pentru cei care ştiu foarte bine să utilizeze internetul, care dispun de un calculator si de o conexiune la internet, însă persoanele mai în vârstă sau cele care nu au dobândit cunostiinţele utilizării internetului vor apela la vechea formă de plată, cea tradiţională. De asemenea unii cetăţeni sunt reţinuţi să recurgă la o astfel de metodă fiind speriaţi de problema securităţii informaţiilor personale şi a plăţilor, fiind întâlnite foarte multe cazuri de fraudă pe internet.

Mi se pare avantajos şi pentru statul român dat fiind faptul că costurile pentru punerea în funcţiune a sistemului de plaţi online este zero fiind dezvoltat din fonduri private de către Asociaţia de Plăţi Electronice din România (APERO), însă rezultatele reale ale implementării sistemului se vor vedea începând cu luna ianuarie a anului următor.

Concluzionând cele spuse mai sus, eu împreună cu familia vom recurge cu siguranţă la această modalitate mai simplă şi mai avantajoasă de plată online a impozitelor şi taxelor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu