duminică, 7 noiembrie 2010

Atentie, taxa pe internet!

Tot mai multe fisiere video si audio se inghesuie prin Internet. Companiile de telecomunicatii doresc sa infiinteze o societate cu doua clase, pentru a combate aceasta "inghesuiala". Serviciile care necesita un volum mare de date sau cele foarte urgente trebuie sa plateasca...ceilalti asteapta. Vom avea o taxa a Internetului?

Pentru cei mai multi nu conteaza daca un e-mail ajunge la destinatar in cateva secunde sau in 5 minute. Insa alta este situatia in cazul unei conferinte live, a televiziunii prin Internet sau chiar in cazul anumitor jocuri video online, unde fiecare fractiune de secunda conteaza.

Atacatorii: Companiile de telecomunicatii

Furnizorii de telecomunicatii trebuie sa gaseasca un raspuns la intrebare fundamentala: sa gestioneze tot traficul de pe Internet fara diferentiere si sa transporte datele prin infrastructura lor? Sau au voie sa impuna anumite "reguli de circulatie"? Au anumite date prioritate asupra altora? Operatorii de telecomunicatii doresc sa nu mai lase la voia intamplarii cand anume vor ajunge la destinatar bits-i si bytes-i. Ei vor sa stabileasca anumite reguli precise care sa clarifice cine ce fel date, cu ce calitate si cu ce viteza le va primi. Numai dupa stabilirea acestori reguli vor sa investeasca masiv in expansiunea atat de necesara a retelei din fibra optica. Ei se tem de faptul ca nu isi vor putea recupera banii investiti in fibra optica, deoarece o crestere a tarifului este aproape imposibila datorita concurentei aprige. Spre exemplu, daca portalul video Youtube ar dori sa foloseasca pentru pachetele sale de date "banda de viteza", atunci concernul din California ar trebui sa bage mana adanc in buzunar. In schimb Ebay , care nu necesita astfel de viteze mari de transmitere a datelor, s-ar putea multumi cu "banda mijlocie", platind astfel mai putin. Astfel, cei care nu doresc sa plateasca o taxa le ramane "banda lenta".

Aparatorii: Furnizorii de servicii we

Aceasta taxa planificata starneste proteste masive atat din partea colosilor Internetului, precum Google, dar si a altor companii care argumenteaza ca introducerea acestei taxe ar face imposibila inovarea. Pentru multi activisti ai internetului aceasta taxa constituie o incalcare a libertatii de opinie, precum si a libertatii internetului. Ei argumenteaza prin faptul ca Internetul a fost creat ca o platforma libera, unde noi intrati nu trebuiau sa ceara permisiunea operatorilor de telecomuncatii sau chiar sa le plateasca o taxa. Companiile de telecomunicatii explica faptul ca nu este vorba de o cenzura, ci de calitatea transportului oferit. Acasta problema devine intens discutata de tot mai multe guverne si parlamente din intreaga Europa. In cele mai multe tari nu exista legi care sa interzica companiilor de telecomuncatii sa intervina in traficul de pe Internet.

Cauza: Blocaje in Internet

In momentul de fata aceste retele tind catre granitele lor de capacitate. Vechiul principiu de trasnmitere a datelor fara a avea o ruta prestabilita nu se mai poate aplica. Spre exemplu, succesul iPhone dubleaza la fiecare opt luni volumul de date din reteua de telefonie mobila. Se preconizeaza faptul ca in anul 2014 volumul datelor va atinge cota de 767 exabytes pe luna (1 exabyte= 1 mld. gygabyte). Fara o extensie a infrastructurii cu cabluri de fibra optica aceste date vor ajunge in blocaj.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu