duminică, 7 noiembrie 2010

Internet Explorer


INTERNET EXPLORER


"Internet Explorer (IE), produs de Microsoft, cel mai folosit browser la nivel global pentru accesarea internetului în ultimii peste zece ani, și-a mai pierdut din cota de piață, ajungând sub pragul psihologic de 50%, conform unor sondaje citate de CNNMoney.com.

StatCounter, o unealtă care calculează traficul pe Internet, arată că cota de piață a browserului Internet Explorer a scăzut la 49,9% în septembrie Microsoft controla peste 90% din piața browser-elor, situație în mare parte datorată faptului că IE era preinstalat în sistemul de operare Windows.

Acest lucru a declanșat multe procese antitrust atât în Statele Unite, cât și în Uniunea Europeană, care într-un final au dus la faptul că utilizatorii Windows își pot alege acum dintr-o serie de browsere pe cel dorit atunci când își instalează sistemul de operare.

Acest lucru, împreună cu faptul că alte browsere au depășit inovațiile Internet Explorer, au dus la scăderea cotei de piață a uneltei Microsoft de către Mozilla Firefox, Google Chrome și Apple Safari.

Căderea supremației Internet Explorer a fost una consolidată în ultimii ani. Acest lucru, împreună cu faptul că alte browsere au depășit inovațiile Internet Explorer, au dus la scăderea cotei de piață a uneltei Microsoft de către Mozilla Firefox, Google Chrome și Apple Safari. Căderea supremației Internet Explorer a fost una consolidată în ultimii ani.

"Acest moment este cu siguranță unul de referință în lupta dintre browserele de internet. Doar în urmă cu doi ani IE domina piața mondială cu 67% cotă," a precizat Aodhan Cullen, CEO al StatCounter.

Realizând rata cu care cota de piață scade, Microsoft a decis recent să preia în browserul său multe dintre schimbările și inovațiile produse de rivali.

Internet Explorer 9, care este momentan în stadiu de test public, are inclus și suport pentru noul Web standard HTML5, împreună cu alte multe inovații care ar putea să ajute browserul IE să țină pasul cu rivalii care se mișcă foarte rapid pe piața browserelor."


Internet Explorer a scazut pe piata browserelor web odata cu aparitia, raspandirea si folosirea unor sisteme de operare, gratuite, open-source si performante care concureaza in acest moment cu solutiile oferite de Microsoft, WINDOWS XP/VISTA/7.
Suprematia Microsoft in domeniul Web a avut la baza si a fost asigurata de acest "monopol" care consta in implementarea browserului web Internet Explorer in toate versiunile Windows distribuite. In tot acest timp rivalii: Opera, Mozilla, Safari au pus bazele unor noi standarde WWW, imbunatatind tehnologii precedente si aducand noi inovatii produselor, fapt ce le-a scos in evitenta pe piata si atragand utilizatori.
Odata cu dezvoltarea unor noi sisteme de operare cerintele pentru browserele web au crescut pe aceste platforma, iar concuranta Microsoft a profitat de ocazie si au facut versiunile ale browserelor compatibile cu sistemele de operare.
Prin aceasta metoda browserele moderne au castigat simpatia si increderea utilizatorilor care folosesc solutii non microsoft.
Un punct culminant in decaderea Internet Explorer au fost procesele intentate catre Microsoft pentru concurenta neloiala (Windows avea deja un browser Web instalat).
De retinut este faptul ca in acest moment si in viitor produsele si serviciile oferite gratuit le intrec pe cele platite. Exemplul concret este Google, care a intrecut Yahoo-ul toate serviciile (MAIL, MESSENGER, MOTOR CAUTARE), si care incepe sa domnine piata IT/C in mai multe domenii oferind servicii gratuite / platite net superioare altor concurenti.


2 comentarii: