joi, 11 noiembrie 2010

Merita sa iti deschizi o agentie de turism online?

Daca te gandesti sa incepi o afacere si nu esti foarte sigur ce domeniu este cel mai potrivit, turismul ar fi o varianta la care merita luata in considerare, mai ales daca ai prefera sa pornesti o afacere online.
Nu am putut sa inteleg niciodata de ce nu isi deschid mai multi oameni agentii de turism online. Mi se pare mult mai convenabil pentru cineva care doreste sa inceapa o afacere in acest domeniu sa porneasca de la agentii online. In timp, daca va considera ca merita si ca ii aduce avantaje considerabile, ar putea trece si la varianta clasica. Insa pentru inceput, varianta online poate sa il ajute pe intreprinzator sa nu faca inestitii nesustenabile.
In plus, constatam din ce in ce mai mult importanta unei prezente puternice pe internet. Tot mai multi clienti isi aleg destinatia de vacanta , precum si agentia de la care vor cumpara folosind internetul. Din acest motiv, o strategie de promovare axata in principal pe oportunitatile oferite de internet se poate dovedi alegerea cea mai buna atunci cand bugetul de promovare este limitat.

Intre principalele avantaje se regasesc:
-cheltuieli mai reduse decat la agentiile clasice ( spatiu, personal , etc)
-program flexibil ( intreprinzatorul nu este obligat sa se afle intr-un anume loc o perioada prestabilita de timp)
-se reduc investitiile in materiale promotionale printate
- marea majoritate a activitatii necesita doar un calculator conectat la internet si telefonul.
- exista o serie de activitati promotionale ce se pot face in mod gratuit
- inscrierea ofertelor pe anumite portaluri este gratuita
- folosirea retelelor de socializare gen facebook.
- realizarea unui blog pentru promovarea anumitor destinatii, etc.

Cel mai mare dezavantaj al unei agentii online este lipsa de credibilitate ( multi clienti inca prefera sa cumpere pachete de la agentii al caror sediu il cunosc sau il pot vizita).
Totusi acest dezavantaj se va atenua in timp, fapt dovedit de numarul din ce in ce mai mare de turisti care isi rezerva sejururile prin intermediul portalelor de turism ( www.infotursim.ro sau http://www.besttourism.ro/ )


Pentru cei care doresc o varianta si mai usoara de a incepe o afacere online in turism, exista sistemul TRM ( Travel Reservation Management). Este practic un sistem de distributie al diverselor oferte turistice.
Acesta ofera posibilitati diferite in functie de nevoile fiecaruita:
1. Persoanele pot cumpara pachete turistice pentru ei si familie.
2. Pot vinde pachete , aducand noi clienti
3. Isi pot construi o retea de consultanti.
Inregistrarea este gratuita, iar noii distribuitori au acces la o platforma online bine organizata care cuprinde:
- Traininguri online
- Informatiile necesare ( despre produse si espre afacere )
- Documente ( contracte)
+ tot ce mai este nevoie pentru a porni o afacere.
Detalii cu privire la sistem puteti gasi pe siteul:
http://www.trm-europe.ro/
Astfel de sisteme existau de mult in alte domenii, insa pentru turismul din Romania, este ceva diferit. Daca aceasta varianta va avea succes mai mare decat agentiile clasice , vom putea vedea in timp.

Ambele variante ( propria agentie online sau distribuitor in cadrul TRM) aduc o serie de avantaje pentru cei interesati. Evident, agentia online implica un volum mai mare de munca, dar si oportunitati suplimentare in ceea ce priveste dezvoltarea afacerii.

Cealalta varianta este mai rapida, din multe puncte de vedere mai eficienta , insa intreprinzatorul nu va invata foarte multe lucruri legate de colaborarea cu parteneri diferiti (deoarece el gaseste toate informatiile necesare pe un singur portal) , nu va putea sa isi realizeze propriile programe turistice, etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu