sâmbătă, 20 noiembrie 2010

Viitorul procesoarelor Fusion

Viitorul procesoarelor Fusion

"Pentru procesoarele AMD, anul 2011 va insemna Bulldozer si Fusion. Si vorbim de ceva vreme de aceste tehnologii, fara a ne apropia prea mult de adevar. Pentru ca AMD nu ofera informatii prea complete pe acest subiect, incercand sa tina cati mai multi asi in maneca.

Acum insa avem cateva detalii suplimentare. In primul rand vorbim despre platforma mobila Brazos. Aceasta va include procesoarele Zacate si Ontario. Zacate vor fi pentru inceput doua modele, E-240, single core la 1.5 GHz, si E-350, dual core la 1.6 GHz. Ambele au un TDP de 18 W, si integreaza un GPU de generatie DirectX 11, botezat Radeon HD 6310, cu o frecventa nominala de 500 MHz.

Ontario va fi reprezentat tot de doua procesoare, C-30, single core la 1.2 GHz, si C-50, dual core la 1 GHz. Acestea doua ating un TDP de 9 W, iar IGP-ul a fost desemnat Radeon HD 6250, cu frecventa de 280 MHz. Atat Zacate cat si Ontario vor avea la baza CPU-uri de generatie K10.5, realizate in procesul tehnologic de 40 nm.

Mai tarziu, in 2012, arhitectura Bulldozer K11 va ajunge si in procesoarele Fusion. Si in acele vremuri AMD va lansa CPU-ul Komodo (octo core), Trinity (quad core) si Krishna (dual core). Toate realizate in proces tehnologic de 32 nm sau 28 nm, cu IGP DirectX 11. Vom vedea ce suces vor avea aceste modele Fusion."

Personal mi se pare o reclama sau un mod siret de ai face pe cei de la Intel sa mai impartaseasca publicului in conferinte de presa sau alte mijloace media din secretele lor si ce tehnologii noi au de gand sa scoata pe piata.
De retinut e faptul ca AMD se afla in urma Intel in acest moment si exista o "lupta" intre cei doi mari producatori de procesoare.

Noile procesoare, la prima vedere a celor relatate, par sa intreaca pe cele actuale de la Intel la raportul consum de energie / performanta, fiind ideale pentru dispozitve mobile cum ar fi: laptopuri, notebook-uri,netbook-uri, telefoane mobile etc; iar dupa cum stim (stiati ca: amd au in oferta produse care le echivaleaza pe cele de la intel la performanta si caracteristici la preturi mai mici?), cei de la AMD nu vor avea preturi piperate ca cei de la Intel, fapt ce ar putea duce la vanzuri destul de mari la viitoarele produse si o posibila cucerire a pietei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu