Dupa cum v-am obisnuit in articolele trecute, pornim de la intrebarea “ Daca ei au, de ce sa nu avem si noi?”
Ati observat si voi, probabil, ca sectorul entertainment s-a schimbat de la ora la ora, de la zi la zi, si am ajuns sa ne tot intrebam ce se va mai inventa pentru a ne satisface setea de distractie.
Dupa tehnologii 3D si efecte speciale ce poate fi mai captivant decat o lume in care poti sa traiesti alta viata, total diferita de cea in care esti “condamnat” in realitate. Poti sa ai ce meserie doresti, sa iti cumperi cele mai scumpe haine sau sa iti deschizi ce firma vrei.
Primele tari in care au aparut aceste lumi virtuale au fost SUA, Germania, Franta si Italia, in anul 2003. Se estimeaza pe plan mondial ca exista 16 milioane de conturi, dintre care in Romania aproximativ 50 000. (Vezi mai multe aici…)
Aparitia orasului Bucuresti pe harta second life a avut loc in 2009 si a costat aproximativ 30 000 euro, fiind realizat de o echipa de voluntari. Pentru cei ce au auzit sau au jucat Sims City, este acelasi concept, doar ca locul de desfasurare este Bucurestiul, cu cateva din atractiile turistice importante: Piata revolutiei, Palatul regal sau Ateneul cu strazile care le inconjoara. (Vezi mai multe aici…)
Bucurestiul virtual este considerat oglinda digitala a mediului de afaceri local. Se promoveaza branduri si companii locale, intr-un mod inovativ, tridimensional. Pana si BCR si-a deschis o sucursala in second life. Banii folositi se numesc dolari Linden si au un curs de schimb care variaza in functie de cerere si oferta. Valoarea tranzactiilor zilnice se ridica la peste 1,5 milioane de dolari americani.
Afacerile deschise in lumea virtuala pot aduce venituri lunare de pana la 1000 de dolari insa este nevoie de multe ore de munca. Dupa cum veti vedea in filmuletul urmator, exista oameni care au renuntat la jobul din realitate pentru a-si dezvolta afacerile virtuale. (Vezi mai multe aici…)
Cum sa nu devii dependent cand in second life nu ai griji, nu ai probleme, poti avea tot ceea ce iti doresti fara prea mari dificultati? Poti fii chiar tu acel copil de bani gata care sta la o cafea in Dorobanti. Este atat de real incat nu poti renunta, de fapt nu iti doresti sa renunti, senzatiile oferite sunt similare celor ale drogurilor.
In concluzie, cu cat tehnologiile avanseaza, oamenii sunt atrasi de lucruri ireale dar care ii fac fericiti. Standardul de viata este foarte scazut, ceea ce amplifica dorinta locuitorilor Romaniei da a-si crea propria viata. Satisfactia ireala care le este oferita o data cu succesul din second life ii face sa doreasca sa petreaca din ce in ce mai mult timp in aceasta lume virtuala.
Din punctul meu de vedere tot ceea ce se intampla este foarte periculos, cea mai mare parte a oamenilor care incep o viata in second life raman captivi si ajung sa traiasca doar prin avatarul lor. Este bine sa mai faci cate o pauza si sa visezi sau sa iti fixezi idealuri dar in final realitatea este cea care conteaza. Desi esti fericit ca poti avea tot ce iti doresti in lumea virtuala mai bine ai incerca sa obtii si in lumea reala, chiar daca este de nenumarate ori mai greu sau poate chiar imposibil.
In primul rand: lol, ca sa zic asa.
RăspundețiȘtergereAcum serios vorbind, ati jucat SL? Daca da, pentru cat timp? Ce asteptari aveti/ati avut de la aceasta platforma?
Intreb pentru ca nu prea inteleg rostul articolului.Periculoasa este si APA in exces, si in general ORICE exces, de orice fel dauneaza, fie el mediu online folosit fara masura, sare, sex, tutun, minciuna, cafea etc.
Am citit articolul despre Facebook, si nu am regasit acolo inversunarea din aceasta postare? Sau sa intelegem ca amatorii de Fb sunt o idee mai sane decat rezidentii SL?
Blogurile, pe de alta parte, nu sunt si ele oare o ocazie de-a refula si un mediu in care se poate construi o identitate care nu are prea mult de-a face cu cea reala? Si-atunci revin si intreb, cam cat de addictive e sa iti cauti un widget/layout nou pentru blog sau sa vanezi prieteni in plus pe fb comparativ cu un skin sau hair nou in SL? Iti spun eu, same shit.