duminică, 28 noiembrie 2010

@facebook, o noua adresa de e-mail?




Ne surprind iar cei de la Facebook prin lansarea unui sistem de e-mail, prin care poti trimite mesaje instant si SMS-uri. Din pacate problema cea mai mare, pe care inca nu au rezolvat-o, este confidentialitatea datelor personale ale utilizatorilor, care lasa de dorit. Majoritatea prefera sa comunice mai mult prin Facebook sau Messenger, deoarece mailul e mai lent si mai "demodat".

Prin intermediul Facebook sunt trimise zilnic in jur de 4 miliarde de mesaje de aproximativ 350 milioane de utilizatori. Din acest motiv Zuckerberg s-a hotarat sa faca lucrurile mai usoare si sa atraga si mai multi utilizatori. El va aduce un nou serviciu de "texting" care va cuprinde e-mail, chat, mesaje instant si SMS-uri.
Zuckerberg spune ca e-mailui e prea formal si ca el nu considera ca ce va aduce el acum pe piata va distruge Gmail-ul sau Yahoo-ul. Oare sa fie asa?.....El mai spune ca acesta este un sistem de mesaje , iar e-mail-ul e doar o parte din el. Ceea ce il face pe buna dreptate "Gmail killer" cum a fost denumit. Ce se va intampla cu traditionalul e-mail ramane de vazut. Oamenii nu au incredere in e-mail-ul care este in acelasi timp o retea de socializare, mai ales ca datele personale sunt foarte usor de falsificat si nici nu sunt confidentiale.
Noul sistem de mesagerie va integra si alte forme de comunicare si va pastra o arhiva a conversatiilor. Se va putea atasa si trimite fisiere si se va putea folosi si pentru iPhone.
Inboxul va fi impartit in trei categorii in functie de frecventa de comunicare cu prietenii.
Cum spuneam Facebook momentan are in jur de 500 milioane de utilizatori si a ajuns intr-un timp foarte scurt la acest rezultat, majoritatea sunt adole
scenti, dornici de socilalizare, care nu vor considera confidentialitatea o mare problema, deci ar putea sau nu sa fie un concurent important clasicului e-mail.

Ca si infatisare arata bine acest nou sistem dar eu una nu mi-as face o adresa de mail pe facebook, cum ar arata sa trimit un CV in care sa imi pun adresa de mail @facebook.com? Nu prea bine sau chear penibil mai bine spus. Poate ca un astfel de serviciu va fi folosit de catre utilizatorii care abia descopera internetul sau de utilizatorii care folosesc emailul doar pentru a pastra legatura cu prietenii si familia (ceea ce face Facebook, de fapt), dar nu si pentru cei care vor un sistem mai serios si mai sigur pt ca dupa parerea mea @facebook.com nu are nici un fel de siguranta, sau mai bine zis de confidentialitate. Dar daca tinem seama ca Facebook are momentan 500 de milioane de utilizatori, Gmail undeva pe la 170 de milioane in timp de Yahoo se invarte in jurul numarului de 303 milioane, putem spune ca ar putea avea un numar ridicat de utilizatori

Cei de la Facebook stiu deja cum interactioneaza utilizatorii cu prietenii lor si acest lucru le ofera un avantaj pentru ca sunt cei mai in masura sa separe ceea ce este important de ceea ce e mai putin important. Dar nu asta e tot, sistemul de analiza se va putea folsi si la alte lucruri, spre exemplu vor putea sa analizeze vine l-ea dat un tag intr-o poza, cine e in poza cu tine, cine sunt prietenii tai in realitate, poate sorta mesaje la la iubit(a), prieteni, rude sau eu stiu, posibilitatile sunt multe si cu siguranta Facebook nu se vor multumii cu putin si vor exploata acest lucru la maxim. Cu sigurata ca in timp Facebook va deveni un competitor important pentru clasicul mail

2 comentarii: