După cum am menționat și în articolele anterioare, alături de Facebook și Twitter, și rețeaua LinkedIn face parte din cadrul mijloacelor social media, dar se diferențiază de celelalte două prin faptul că este o rețea cu profil business.
Așadar, indiferent de categoria de business din care faceți parte, vă puteți folosi de rețeaua LinkedIn pt a vă promova afacerea. Astfel:
• Antreprenorii – încearcă să construiască o imagine a noii companii și să facă prospectare de piață;
• Afacerile mici – caută permanent potențiali clienți, pentru a se menține în memoria grupului de prospectare;
• Afacerile mari – își poziționează compania pe piață și pun la dispoziția clienților informații despre produse/ servicii.
Ca și celelalte medii sociale, LinkedIn este o platformă gratuită. Secţiunea „Companies” din meniu vă permite să creați un profil complet pentru afacerea dvs., incluzând produsele şi serviciile firmei, şi să vă promovați în rândul profesioniştilor. Puteți apela însă și la un upgrade plătit care vă oferă o sumă de facilități suplimentare: puteți contacta orice utilizator prin InMail chiar dacă nu face parte din rețeaua dvs., aveți acces la căutarea de tip Premium, vedeți exact cine v-a vizualizat profilul etc.
Dacă în articolele anterioare am arătat cum Facebook și Twitter pot fi folosite în mod benefic pentru afacerea dumneavoastră, modalitățile de bază prin care puteți utiliza eficient LinkedIn sunt folosirea următoarelor secțiuni:
• “LinkedIn Răspunsuri” – este un instrument util de pe LinkedIn prin intermediul căruia persoanele care vor să afle mai multe amănunte despre un anumit business/ domeniu postează întrebări la care este recomandat ca dumneavoastră să răspundeți în mod constant. Astfel, ajutând diferite persoane cu informații, există șansa să dezvoltați și o relație de business cu aceste persoane.
• “LinkedIn Aplicații”- vă puteți transforma profilul într-unul mai interactiv, utilizând diversele aplicații puse la dispoziție de LinkedIn. Prin intermediul acestora, dumneavostră și afacerea dumneavoastră veți fi mai vizibili și mai bine promovați.
• “LinkedIn Grupuri” – înscrieți-vă în grupurile de interes pentru afacerea dumneavoastră, nu doar cele din domeniul în care activați. Fixați-vă un număr de grupuri în care să vă înscrieți săptămânal, și porniți câte o discuție cel puțin o dată pe săptămână. Vă va crește vizibilitatea și veți intra în atenția mai multor contacte.
• “LinkedIn People” –Puteți da click pe o companie, pentru a vedea contactele primare și secundare pe care le aveți în comun.
• “LinkedIn Publicitate” – Publicitatea vă poate genera trafic pe landing page, la fel ca și reclama cu cost per click. De obicei, se licitează o sumă pe care dumnevoastră sunteți dispuși să o plătiți pentru un click pe reclamă.
• “LinkedIn Mobile” –Această aplicație o puteți descărca pe propriile smartphone-uri. Aplicația se poate dovedi foarte utilă în situațiile în care sunteți la un eveniment/ congres/ conferință și doriți să adăugați un nou potențial client (recent întâlnit) în rețeaua dumneavoastră. Trebuie doar să îl rugați să-și pornească aplicația LinkedIn Mobile, iar prin intermediul Bluetooth-ului, LinkedIn va transfera informațiile noului contact între telefoane.
Prin urmare, cu ajutorul rețelelor Facebook , Twitter și LinkedIn, trendul Social Media este pe o pantă ascendentă. Facebook a devenit cel de-al doilea cel mai vizitat site web după Google , Twitter a crescut exponențial în ultimii ani, iar LinkedIn și-a extins rețeaua de afaceri , din ce în ce mai multe companii folosindu-l. Dar care dintre cele trei rețele de socializare este cea mai bună pentru a vă promova afacerea?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu