În ultimul articol am vorbit puţin despre comerţul electronic din România, cum piaţa s-a dezvoltat prin apariţia cardurilor, a securizărilor, a tranzacţiilor online între ţări, ceea ce a mai crescut încrederea cumpărătorilor. Astel , în afară de un design atrăgător, este bine ca site-ul să confere siguranţă.
Pentru aceasta trebuie studiat şi comportamentul consumatorilor din ţările în care vinzi. De exemplu cei din Germania tind să cumpere de la vânzătorii cu adresă din Germania, şi preferă să cumpere de la cei care afişează preţurile în euro. În Anglia, toţi consideră că e normal ca un magazin să aibă preţurile exprimate în lire. Orice deviaţie de la ce e deja cunoscut va duce la ezitări din partea cumpărătorilor, şi creşte posibilitatea de a cumpăra de la alt magazin.
Ce mai e bine de ştiut e şi faptul că metodele de plată diferă de la o ţară la alta: în Germania există carduri de debit, de credit, PayPal, dar şi transferul imediat. O altă metodă specfică e plata direct pe factură, ceea ce comportă riscuri destul de mari deoarece trebuie ca toate datele să fie completate foarte bine. În Franţa, se foloseşte un singur card, Carte Bancaire sau Carte Bleue, astfel că această opţiune trebuie făcută accesibilă cumpărătorilor francezi. Olandezii folosesc IDEAL, o metodă de transfer online, şi foarte puţin se bazează pe carduri de credit. În Anglia se foloseşte Maestro, în Austria EPS sau Mestro SecureCode. Mare parte a Europei de Est foloseşte Visa, Maestro sau MasterCard.
Oricum trebuie avut în vedere că deschiderea unui ebusiness intenaţional creşte riscul fraudelor, astfel că firmele care oferă servicii antifraudă au un succes tot mai mare. PayPal este un mare comerciant de soluţii de protecţie a cardurilor, el verificând orice tranzacţie efectuată.
În România există după cum am mai spus şi GpeC, care promovează ePayment. Acesta este un furnizor de soluţii de plată online integrate, şi este parte a grupului international PayU, detinut de Naspers Ltd, al doilea jucător în eCommerce la nivel global.
PayU desfaşoară operaţiuni de integrare plăţi online în Polonia, Cehia, România şi Ungaria, procesând in 2010 31 milioane de tranzacţii cu o valoare de peste 800 milioane de euro. În România, ePayment este lider pe piaţa de plăţi online, cu peste 2 milioane de tranzacţii procesate în 2010 în valoare de 121 milioane de euro şi o cotă de 90% din volumul total al tranzacţiilor derulate prin Romcard. Pentru 2011, ePayment estimează un volum de tranzacţii derulat prin magazinele care au implementată soluţia ePayment de peste 160 milioane de euro.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu