miercuri, 7 decembrie 2011

e-Services in Romania

Avand in vedere importanta din ce in ce mai mare a serviciilor electronice si urmarind rezultatele altor tari europene in acest sector, in Romania implementarea e-services a fost mai greoaie.
Principalele cauze care au determinat orientarea catre oferirea unor servicii publice on-line au fost: cresterea cererii de servicii publice, restrictiile bugetare, costurile de personal si noile facilitati oferite de tehnologia informatiei. Legislaţia in domeniul serviciilor electronice este foarte bine definita, principalele legi care reglementeaza acest aspect sunt:
  1. Legea nr. 455/2001 privind semnatura electronica
  2. Legea nr. 365/2002 privind comertul electronic
  3. Ordonanta Guvernului nr. 20/2002 privind achizitiile publice prin licitatii electronice, aprobata prin LEGEA nr. 468 din 9 iulie 2002, care defineste cadrul legal necesar pentru procedura de atribuire a contractelor de achizitie publica on-line, si introduce, cu caracter obligatoriu
  4. Ordonanta Guvernului nr. 24/2002 privind incasarea prin mijloace electronice a impozitelor si taxelor locale, aprobata prin Legea 291/2002, care prevede obligatia autoritatiilor administratiilor publice locale de a asigura implementarea de sisteme electronice pentru colectarea taxelor si impozitelor in fiecare oras si municipiu din teritoriu.

Principalele servicii electronice pentru care exista legislatie pe domenii de activitate:

  1. justitie (portalul justitiei)
  2. arhivarea electronica (sistemul de arhivare electronica a documentelor)
  3. comertul electronic
  4. identitatea electronica (cartea electronica de identitate, semnatura electronica)
  5. licitaţiile electronice ( www.e-licitatie.ro )
  6. activitatea notariala
  7. platile electronice – ghiseul virtual de plati
  8. protectia datelor personale si a vietii private
  9. sistemul electronic national (www.e-guvernare.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu