marți, 4 ianuarie 2011

Google angajează români


"Povestea primului manager Yahoo din România": Cât se câştigă şi cum ajungi să lucrezi pentru un manager IT povesteste echipa de tineri care lucrează pentru gigantul Internetului.
>>Gigantul Google a anunţat că va deschide un birou în România, fiind vizată "crema" programatorilor din România.<< Amelia Creţu, Agency Relationship Manager Google a anunţat într-un comunicat de presă pentru Europa de Sud-Est, Orientul Mijlociu, că procedura de recrutare se află în plină desfăşurare.
Potrivit reprezentantului Google, circa 90% dintre cei 7,5 milioane de utilizatori ai internetului din România folosesc motorul de căutare google.ro.

Acest lucru este evident pretutindeni...în momentul în care căutăm informaţii pentru proiecte, sau despre cunoştinţe, sau orice altceva...dăm search în "gugle".
Compania a înfiinţat o firmă în România, Google Bucharest, administrată de cinci persoane fizice, respectiv trei cetăţeni americani, unul britanic şi unul irlandez. Deşi oficialii Google din România nu au făcut publice date referitoare la viitoarele angajări, specialiştii în domeniul resurselor umane sunt de părere că dezvoltatorul motorului de căutare cu acelaşi nume ar putea angaja cel puţin 50 de români. "Dacă cei de la Google vor dori să facă în România un centru de dimensiuni mai reduse, ar putea angaja 50 de persoane, cel puţin. Probabil vor opta pentru software developeri cu experienţă", au declarat pentru ziarul Gandul specialişti din domeniul consultanţei de resurse umane.
Sigur că oameni competenţi există la noi şi vor fi recrutaţi, cel mai sigur cei cu mai puţine talente în pofida acestora că doar aşa se practică la noi...După zicala "cine poate oase roade..." românul îşi vede de drum şi profită cât se poate. Sigur că firma va avea şi angajaţi capabili ce-şi vor merita postul propriu-zis, însă va există, ca în orice companie, acea clasă despre care am menţionat.
Un alt impediment ar fi criza: sigur se întreabă toţi - dacă tot e situaţia economică precară, cum se poate să se manifeste un astfel de eveniment? Răspunsul e dat tot de aceeaşi echipă Google.
Experţii din IT au fost printre puţinii români ale căror salarii au fost "ocolite" de criză anul trecut. "Softiştii sunt plătiţi cu un salariu fix consistent, la care se adaugă diverse bonusuri, ore suplimentare plătite, prime de sărbători. Un specialist în software development are salariul mediu brut de circa 800 euro pe lună, în companiile din vestul ţării. Unul cu o experienţă de 3-4 ani poate ajunge lejer la un salariu de 1.500 euro pe lună, la care se adaugă bonusuri, prime la reuşita unui proiect", a declarat Şerban Mrejeriu, consultant în cadrul AIMS Human Capital Timişoara, o companie specializată în studii salariale.
Astfel de salarii există...în străinătate, la noi pentru acei bani, românul trebuie să trudească din greu, să nu exagerăm...poate mai mult de o lună.
În România, reprezentanţii Google au, printre altele, o serie de proiecte educaţionale prin care îi învaţă pe întreprinzători cum să îşi promoveze afacerile pe internet. În prezent, activitatea Google din România este coordonată de filiala din Irlanda. Anul trecut, în toamnă, echipa din România cuprindea zece persoane, printre care şi cel puţin patru români.
Pe lângă beneficiile menţionate, aparent dacă procedezi la recomandarea unei persoane pentru un post google primeşti stimulente. Un angajat al Oracle România spune că la ei în companie se ajunge, de obicei, prin recomandare: "Se dă un mail intern prin care suntem întrebaţi dacă ştim pe cineva potrivit pentru un anumit post. Iar dacă persoana pe care o recomanzi este angajată, primeşti un bonus de 20 de milioane de lei vechi". Procedura de recrutare durează câteva luni, timp în care sunt analizate atent calităţile personale ale candidatului.
Ca în orice companie de renume, care se respectă, odată ce ai statutul de angajat, ai parte de un training gratuit pe durata căruia un angajat mai vechi te învaţă totul despre sistemul de lucru al companiei.
Pe lângă cele enumerate mai sus, un alt avantaj si prim motiv pentru care "marele gigant" a ales ţărişoara noastră pentru dezvoltare îl reprezintă programatorii de renume de pe plaiurile mioritice. În acest sens, România deţine mai mulţi angajaţi la Microsoft decât ţările din Europa de Vest.
Concluzie: este bine să arătăm că ştim şi vrem să facem, dar nu tot compatriotilor ci acelora cu adevart interesaţi să valorifice calităţile de exploatare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu