Deși ideea a apărut încă din anii ‘60 când John McCarthy considera că “intr-o buna zi computerul ar putea fi organizat ca un serviciu public.” ,condițiile necesare punerii in practica a unui proiect ca acesta au fost îndeplinite abia mult mai târziu, începând cu anii ’90 când conexiunile la internet au început sa evolueze.
Primul pas a fost făcut de Sales Force in 1999 . Aceasta a fost prima companie care a livrat aplicații printr-o simpla pagina web. Gheata a fost sparta.
Următorul pas a fost făcut de Amazon , prin proiectul denumit Elastic Compute Cloud (EC2) ce introducea posibilitatea de a “cumpăra" capacitate de procesare de la servere.
Noțiunea de “cloud computing" cuprinde mai multe domenii precum “software as a service"(saas) sau “hardware as a service"(haas), sa privim mai îndeaproape.
SaaS reprezintă, de fapt, accesarea si utilizarea unor aplicații direct prin internet, ne mai fiind necesara instalarea pe propriul PC. In mare parte acest serviciu are facilitatea de revoluționa web 2.0 care creează interacțiunea intre client si server, astfel luând naștere aplicații precum Google Apps sau Zoho.com . Acestea pot înlocui cu succes suita de programe Microsoft Office , oferind posibilitatea creării si editării documentelor, foilor de calcul, prezentărilor etc. Pe lângă faptul ca utilizatorii nu mai sunt obligați să cumpere produsele software pentru a-și îndeplini obiectivele, avantajul major este posibilitatea de interacțiune.
HaaS se refera la cumpărarea capacitații de procesare prin internet. La acest capitol , cel mai bun exemplu este proiectul celor de la Amazon, EC2, care oferă posibilitatea de a procura capacitate de calcul, spațiu de stocare si cantitate de transfer. Si acest sistem prezintă numeroase avantaje: de exemplu , Amazon accentuează elasticitatea produsului lor .Ce înseamnă asta? Upgrade-ul sau downgrade-ul sistemului nostru virtual este la doar un click distanta, clientul având tot timpul controlul asupra sistemului său virtual.
Flexibilitatea este de asemenea un cuvânt care domina acest principiu. In cartea sa, The Big Switch, Nicholas Carr , compară trecerea la cloud cu dezvoltarea rețelelor electrice de acum un secol, pe când orice companie trebuia sa își producă energia electrica. Acest lucru a constrâns companiile sa se racordeze la marile rețele. In același fel e posibil ca tot mai mulți oameni sa renunțe la un computer fizic si sa apeleze la unul virtual. Înlocuirea tradiționalelor computere poate avea beneficii majore. Sa luam ca exemplu www.thindesk.com . Această companie oferă oportunitatea mutării pc-urilor in cloud. Aceasta tranziție poate economisi pana la 40% din costuri ,combinata cu o imbunatatire a fiabilității. De asemenea amprenta de carbon poate fi diminuată cu pana la 80%.
Problema care se ridica cu privire la acest sistem este securitatea. Astfel se pun întrebări precum : care este garanția ca odată ce voi avea toate fișierele intru server cloud , intimitatea mea nu va fi violata? Aceeași pe care o avem ca e-mail-urile sau conversațiile de pe messenger. Daca avem încredere sa trimitem poze, sau documente importante prin e-mail, cred ca putem avea încredere si in cloud computing.
Alta problema este cea a pierderii datelor. Trebuie sa fim conștienți ca datele nu sunt in siguranța nici pe propriile HDD-uri. Se știe ca hard-diskul este cea mai înceata si cea mai rudimentară componenta a pc-ului si se poate defecta oricând datele fiind pierdute.
În concluzie se întrevăd două posibilități: fie intram cu toții in nori , fie norii sunt împrăștiați de vânt.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu