duminică, 11 decembrie 2011

Conferinte în IT, 2011– dezvoltarea software-ului social

Chiar si in perioada de criza, o resursa de succes nu numai pentru evolutia profesionala dar si din punct de vedere turistic, poate fi organizarea de conferinte si simpozioane tematice. Desi nu ne putem compara (inca), din acest punct de vedere, cu statele mai puternice ale lumii, au inceput si in Romania sa se organizeze astfel de manifestari, unele, devenind sau tinzand sa devina, o traditie. Nu putem decat sa speram ca „modelul” va tine, ca vor beneficia de publicitate adecvata, de participanti si lucrari inspirate.

Cateva exemple in acest sens, in Romania, ar fi :

1. DefCamp 2011 – 30 sept. – 2 oct. 2011, la Bran, jud. Brasov – prima editie a unui Simpozion national dedicat (in)securitatii informatice. Scopul intalnirilor a fost de a inlesni schimbul de cunostinte legate de securitate si insecuritatea mediului virtual, intre expertii in securitate, studenti si mediul corporatist, din Romania. Printre organizatori s-au numarat:

· comunitatea WorldIT.info (portal infiintat pe 29 iunie 2009, avand un rol de mediu virtual de comunicare si o sursa importanta de informare pentru programatorii din Romania).

· Grupul GREPIT (un site infiintat in 2007 de un grup de pasionati IT din Botosani, in care membrii inscrisi in comunitate impartasesc voluntar informatii despre diverse evenimente si subiecte comune, promoveaza deasemenea un Concurs Naţional de Creaţie şi Dezvoltare în IT - “GREPIT”, realizeaza intalniri de practica pentru promovarea si dezvoltarea IT in licee si scoli)

· BitDefender România,

· uCoz România (varianta in romaneste a americanului uCoz, o platforma de creare si intertinere de site-uri, cu servicii gratuite)

· Club Vila Bran ( complex de cazare, agrement, training din Bran, jud. Brasov).

Subiecte discutate:

- Analiza si evolutia vulnerabilitatilor web
- Securitatea in secolul 21
- Injectii in formulare
- SYDO Secure Your Data by Obscurity
- Advanced Data Mining in MySQL Injections Using Subqueries and Custom Variables
- CSRF cu Captcha Bypass prin DeathByCaptcha

2. DefCamp 2011, 17 decembrie, Iasi – etapa regionala de 10 ore, a simpozionului pe tema securitatii informatice. De pe site-ul defcamp.ro am preluat cateva din subiectele anuntate pentru acest weekend, la Facultatea de Automatica si calculatoare a universitatii „Gheorghe Asachi” Iasi, si anume:

· Defcamp – call 2 action

· Securitatea în secolul 21

· Analiza şi evoluţia vulnerabilităţilor web

· TDP – Tamper Data for Processes

· SYDO – Secure Your Data by Obscurity

· SmartFender

· Chess Club – Ground Zero Security

· Injecţii în formulare

· SPLOITbook

· Advanced Data Mining in MySQL Injections Using Subqueries and Custom Variables

· CSRF cu Captcha Bypass prin DeathByCaptcha

· GSM Rainbow Tables – Metode de atac asupra reţelelor mobile globale

3. Conferinta nationala a specialistilor in domeniul prevenirii si combaterii criminalitatii informatice – editia a IV-a, 25-28 oct. 2011, Iasi. Conferinta a fost organizata de catre structuri ale Politiei romane, in special a Directiei de Combatere a criminalitatii organizate, cu participarea expertilor in domeniu, a atasatului FBI din Romania, Timothy O’Malley, adresabilitatea acestei conferinte fiind in special catre procurori si politisti dar interesul fiind mai larg, inclusiv fata de cei asupra carora se pot indrepta aceste tipuri de fraude, cu carti de credit, on-line banking, retele, etc. Printre participanti putem aminti : specialisti din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române, a Ministerului Public, Ministerului Justiţiei, Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Serviciului Român de Informaţii, Ambasadei SUA, FBI, Departamentului de Justiţie din SUA, Poliţiei australiene, Poliţiei engleze (SOCA/Serious Organized Crime Agency şi DCPCU/Dedicated Cheque and Plastic Crime Unit), Poliţiei olandeze, Europol, Consiliului Europei, precum şi din partea Bit Defender, Provision, Kaspersky, VISA Europa, Google USA şi Western Union.

Ce putem sa subliniem este ca un rezultat al acestor conferinte a fost lansarea in iunie 2011 a portalului national efrauda.ro, dedicat transmiterii de sesizari online cu privire la activitatile ilicite din domeniul criminalitatii informatice, popularizarii tipurilor de fraude descoperite si destructurate, tendinte, recomandari si legislatie in domeniu, pentru cetateni.

4. Conferinta IT&C Security Forum, 11 octombrie 2011, editia a IV-a, Crowne Plaza, organizat de Finmedia SRL. Participantii, respectiv reprezentanti ai diverselor asociatii profesionale sau institutii, manageri, ingineri si consultanti independenti, auditori, furnizori de sisteme si solutii de securitate, responsabili CIO si CISO din banci comerciale, s-au informat asupra evolutiilor din Romania si Europa ale reglementarilor, normelor si noutatilor privind piata globala de securitate IT, asupra ofertelor actuale de produse si servicii specializate de securitate IT.

5. Conferinta IT in Government 2011, 31 mai 2011- Transformation Tehnologies, Bucuresti, JW Mariott Grand Hotel.

Organizator: IDC Romania,

Parteneri: Oracle, CISCO, Romtelecom, Allevo, etc.

Tematica: Prezentarea de solutii, tendinte si tehnologii destinate imbunatatirii sectorului public, ofertele cele mai noi ale pietei, ce inseamna e-Guvernarea, capcane de evitat, cum se masoara ROI (return of investment).

6. Au mai fost semnalate in decursul anului si alte conferinte:

· Data Centers and IT Infrastructure Management – Bucuresti, 6 decembrie 2011, Hotel Intercontinental, conferinta organizata de Agora pe tema virtualizare si cloud-computing;

· Solutii pentru dezvoltarea IMM-urilor, 9 dec. 2011, Piatra-Neamt;

· IT Fest editia a V-a, Bucuresti, 25-28 nov. 2011, in cadrul Facultatii de Cibernetica, Statistica si informatica Economica Bucuresti;

· ROCS Romanian Computer Show 2011, editia a XVII-a – Piata IT la rascruce: cum trebuie abordata confluenta dintre noile tehnologii, noul model economic de business si noile cerinte de job-uri in IT? 23 Noiembrie 2011, Bucurest;

· Vision for banking 2011, Bucuresti, 24 noiembrie 2011, Hotel Intercontinental, conferinta de prezentare de solutii IT pentru sectorul financiar-bancar, organizat de Oracle romania si Kofax;

· IT Camp, Cluj, 26-27 mai 2011, dedicata dezvoltatorilor;

Nu am numarat in lista de mai sus multe alte Conferinte exclusiv studentesti, organizate prin universitati si conferintele gratuite oferite de firme, dar putem aminti cateva:

- Oracle DAY – WTC, Bucuresti, 4 noiembrie 2011),

- CodeCamp & ITSpark, noiembrie 2011, (Timisoara18 nov; Oradea 19 nov.; Cluj 22 nov.; Iasi 26 nov.; Bucuresti, 26 nov.).

Pentru informarea asupra evenimentelor desfasurate sau viitoare, pot fi consultate site-urile de specialitate ale firmelor organizatoare sau partenere obisnuite, din Romania, Agora, Oracle, IDC Romania, sau calendarevenimente.ro. Cu o ocazie viitoare poate vom privi spre agenda europeana sau americana, a evenimentelor majore in IT.


2 comentarii:

  1. foarte interesanta lista de conferinte... da' la ce-ti/ce-mi foloseste? care e contributia ta? ziceam ca fiecare postare trebuie sa contina o contributie a autorului...

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit cateva lucruri interesante despre discutiile la o conferinta din Boston pe tema E2.0 din vara 2011 si am vrut sa vad ce se intampla in Romania pe tema asta - conferinte IT, teme, participanti, etc. O sa revin la ceea ce am citit prin alte parti si am inceput cu noi. Pentru mine, a insemnat ceva, sa gasesc date despre conferinte IT in Romanica. Daca as avea de gand sa particip, ca auditoriu macar, as stii ce sa (nu) aleg.

    RăspundețiȘtergere