joi, 16 decembrie 2010

Google Street View s-a lansat pe piata romaneasca



Acum ceva timp, vreo 2 ani....tot vedeam eu o masina ce se plimba pe strazile din cartier, foarte incet, un automobil gen duba si cu un dispozitiv atasat in spate...ma intrebam „Ce-o fi oare?”, ca mai apoi sa aflu ca respectiva dubita facea poze si filma fiecare strada si straduta din oras pentru a finaliza un proiect. Acum blocul meu poate fi vazut nu numai de sus ci de jur-imprejur, 360 grade, toate acestea datorita unui nou serviciu online, Google Street View.

Google Street View (de la Google Maps) este un serviciu on-line de vizualizare (360°) a străzilor unei localități. Programul a fost lansat pe data de 25 mai 2007, iar din data de 16 aprilie 2008 s-a putut accesa și pe Google Earth. Din 8 decembrie 2010, serviciul acoperă și teritoriul României. În decembrie 2010 erau acoperite 8 orașe și câteva drumuri naționale.


Google a lansat serviciul Street View pe Google Maps pentru opt orase din Romania, principalele statiuni de schi de pe Valea Prahovei si litoralul Marii Negre, oferind utilizatorilor posibilitatea de a vizualiza si naviga prin imagini panoramice de 360 de grade, care prezinta strazile din cateva orase mari din tara.

Printre aceste orase se numara Bucuresti, Arad, Oradea, Brasov, Timisoara, Cluj, Sibiu si Constanta. In total, Street View acopera peste 6.000 km din Romania.

Street View, lansat pentru prima data in Statele Unite, in 2007, este disponibil, in prezent, in 27 de tari din America de Nord, Australia, Europa, Asia. Alaturi de consumatori, si companiile romanesti pot beneficia de tehnologia Street View prin integrarea Google Maps direct pe pagina lor, gratuit, avand astfel posibilitatea de a promova, spre exemplu, un lant de hoteluri sau de a populariza diverse obiective turistice sau anumite localuri.

Serviciul este primul produs localizat lansat de la deschiderea biroului Google in Romania, la inceputul lunii noiembrie, anul acesta. Compania urmareste sa mareasca veniturile pe plan local in ritm cu piata romaneasca de publicitate online, care va creste, in 2010, cu 10%.

Numarul utilizatorilor de servicii Google pe plan local este "de ordinul milioanelor", dupa cum arata Dan Bulucea, country managerul companiei. In general, odata cu lansarea unui serviciu localizat, traficul are o crestere de circa 20% pe serviciul respectiv.

In momentul de fata, aproximativ 20% dintre companiile din Romania sunt prezente pe Internet, iar unul din obiectivele Google este sa creasca acest procent la 30% la finalul anului viitor.

"Venirea Google in Romania este un semn al evolutiei si recunoasterii potentialului pe care il are Romania in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor. Credem ca prezenta locala a uneia dintre cele mai mari companii din domeniul Internetului aduce un plus de valoare pietei de profil autohtone", a declarat Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Ca sa vedeti mai exact ce facea acea dubita prin cartierul meu si nu numai, v-am atasat un filmulet foarte dragut.

Masinile Street View sunt prevazute cu aparate foto speciale care fac fotografii din mers, in timp ce se deplaseaza pe drumuri publice. Dupa realizarea fotografiilor, acestea sunt supuse prelucrarii pe calculator si sunt pregatite pentru utilizarea pe Google Maps.

Prelucrarea presupune si estomparea fetelor persoanelor de pe strada, oferind astfel garantia ca trecatorii care apar in fotografii nu pot fi identificati. Placutele de inmatriculare vizibile sunt, de asemenea, estompate.

Google Romania are, in prezent, doi angajati. Compania are sediul in cladirea de birouri Regus City Centre (foto stanga), situata tot in zona Piata Rosetti.

Pe final, va prezint cateva linkuri ale unor obiective din Romania, pentru a testa acest serviciu:

Lacul Vidraru (Vidraru Lake)

Arcul de Triumf

Palatul Parlamentului (Parliament Palace):


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu