luni, 13 decembrie 2010

10 motive pentru care blogurile sunt mai bune decat ziarele si revistele

Dacă tot scriem pe blog, haideţi să vedem care este mai apreciat: articolul din ziar sau blogul?
Am găsit pe internet acest articol, în care autorul consideră că mai citit ar fi un blog şi expune 10 motive pentru care blogurile vor deveni mai citite şi mai respectate decât presa.
1. Subiectivitatea
Nu cred că cititorii sunt mai interesaţi în părerea oricui vis-a-vis de un subiect, decât de părerea documentată a unui jurnalist. Iar afirmaţia că „Cititorii vor să ştie care e părerea ta uneori mai mult decât care este adevărul” mi se pare chiar absurdă. De ce n-ar dori un cititor să afle adevărul?...
2. Independenţa
Este adevărat că blogul este independent. Şi scrie despre orice. Dar ziarele sunt mult mai complexe. Şi sunt multe. Şi ai de unde alege. Şi se pot citi şi on line.
3. Angajaţi
Autorul spune că jurnalistul este greu de crezut pentru că este constrâns de un contract.
Depinde şi de ziar, depinde şi de subiect. Bloggerii sunt mai credibili că sunt independenţi. Se poate. Dar cine garantează că ei deţin adevărul absolut? Şi ei sunt oameni, şi ei au convingeri mai mult sau mai puţin obiective.
4=9. Costurile
Se spune în articol că bloggerii oferă cel mai mic preţ pentru cititorii săi, şi că publicaţiile au nevoie de mulţi bani pentru a exista.
Este adevărat şi asta dar totuşi ele există. Şi au existat dintotdeauna. Au existat şi în vremuri de război şi în vremuri de pace. Unele dispar, altele apar...Iar când apare unul nou, toată lumea îl cumpără. De curiozitate, că l-au recomandat prietenii, că vor altceva. Şi-apoi sunt şi ziare gratuite în care găseşti câte puţin din toate subiectele care te interesează.
5. Brandul
Bloggerii îşi crează propriul brand şi nu depind de alt brand.
Pentru asta trebuie să fii bun şi foarte bun. Şi să fii din domeniu. Nu ne referim aici la bloggurile oricărui puştan de 12 ani care-şi face blog în 3 minute. Dar dacă ne referim la bloggurile oamenilor politici sau ai oamenilor de presă atunci se schimbă socoteala. Însă marii oameni politici sau marii oameni din presă au şi ei convingerile lor şi sunt simpatizanţii unor partide politice. Şi atunci ei sunt credibili? Cât de credibili sunt? Ca să fii credibil trebuie să fii apolitic şi obiectiv. Şi atunci...
6. Google este prietenul cel mai bun al bloggerilor.
E adevărat. Cel mai ieftin, cel mai rapid, cel mai la îndemână şi cel mai complex este internetul. Dar cum a zis şi autorul, e valabil şi pentru ziar. Nu numai pentru blog.
7. „Bloggerii primesc feedback de la cititori”.
Aici are dreptate. N-am ce spune. Este poate, după opinia mea, argumentul numarul l al susţinătorilor de blog.
8. Cum am spus şi la punctul 6 sunt de acord că internetul este modul cel mai la îndemână de a afla informaţii din toate domeniile. Şi tot cum am spus mai sus, se pot alege şi publicaţii on line.
10. „Articolul de pe blog este viu, are propria lui viaţă”.
Este foarte adevărat. Este o continuă conversaţie fie că este mono sau bidirecţională. Este fără sfârşit. După cum sursa de evenimente de pe scena politică, socială, culturală este de nesecătuit. Şi un subiect poate fi alimentat la nesfârşit. Şi faptul că cineva poate retracta o afirmaţie făcută cândva greşit, este un lucru bun. Şi dă dovadă de un mare respect pentru cititor.
În concluzie, aş spune că unele afirmaţii sunt bune, dar unele n-au fundament. Adică nu stau în picioare. Eu consider că până să-ţi faci o idee, şi până să-ţi dai seama pe cine merită să citeşti, trebuie să te informezi. Ca să poţi face o comparaţie şi să-ţi dai seama cine zice cel mai bine. Şi totuşi cine zice că nu poţi citi şi pe unul şi pe altul? Adică ziarul şi blogul. Pentru că, dacă te interesează, - citeşti. Iar dacă nu te interesează, la ce rost discuţia asta....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu