joi, 9 decembrie 2010

Servicii financiare on-line

Dupa parerea mea, efectuarea operatiunilor bancare care nu demult avea loc la sediul bancii, reprezinta unul din cele mai folositoare avantaje pe care le ofera Internetul secolului XXI. In prezent majoritatea bancilor ofera servicii on-line de plata a facturilor sau de transferare a banilor intre conturi fara ca respectiva persoana sa mai fie nevoita sa isi paraseasca locuinta, fapt ce, personal (dar stiu ca nu sunt singura), ma ajuta sa scutesc timp, bani si nervi.

Bun, am inteles care este avantajul serviciilor financiare on-line pentru noi, oamenii de rand, dar stau si ma intreb, ce ii determina pe ei, adica bancile sau firmele financiare, sa ne ofere aceste servicii on-line. Daca stam sa analizam situatia ajungem la concluzia ca noile tehnologii sunt ceea ce motiveza o firma sa puna la dispozitia clientului aceste servicii. De ce? Noile tehnologii bazate pe reteaua Internet reprezinta un stimulent pentru firme din motive legate in principal de reducerea semnificativa a costurilor. Deci, banca X, va adopta noile tehnologii numai daca stimulentele sunt corespunzatoare.

Citeam la un moment dat intr-o carte a lui Joseph Stiglitz - "Economie" (carte pe care vi-o recomand) despre o firma de consultanta - Booz, Allen & Hamilton care a estimat costurile derularii tranzactiilor bancare utilizand patru alternative tehnologice: derularea tranzactiilor la ghiseu, prin telefon, prin ATM (automated teller machine sau bancomat pe romaneste) si calculatorul personal. Rezultatul a fost acela ca derularea tranzactiilor cu ajutorul calculatorului persnal implica reducerea semnificativa a costurilor. Care a fost insa reactia bancilor la aceasta simulare? Au introdus serviciile on-line si au apelat la campanii agresive de marketing care sa ii determine pe clienti sa utilizeze noile tehnologii. Iata un fapt care aduce avantaje de ambele parti, clientul e multumit ca nu trebuie sa mai stea la cine stie ce cozi si banca isi reduce costurile.

Un alt aspect interesant, mai ales pentru pasionatii de bursa, il reprezinta tranzactionarea titlurilor de valoare on-line la numai o fractiune din costul de tranzactionare prin intermediul brokerilor care pana de curand dominau industria serviciilor financiare. De exemplu o tranzactie financiara care anterior ocaziona costuri de 120 dolari, momentan poate fi executata pentru numai 25 dolari, sau poate exista firme care ofera tranzactii la un cost marginal zero in conditiile unei taxe fixe lunare. Aceste tranzactii on-line ofera un mare avantaj al reducerii costurilor de ambele parti si vine in plus si cu alte beneficii de genul consultanta pentru calcularea impozitelor sau planificare financiara. Personal, a juca la bursa mi se pare slujba ideala. Acum ca ai posibilitatea sa stai si acasa si sa faci asta on-line, pare ceva perfect. Daca sunteti interesati in a tranzactiona titluri de valoare E*TRADE e locul ideal (tot in cartea lui Stiglitz am citit).

Alt avantaj in afara de reducerea costurilor de tranzactionare atata la serviciile bancare cat si la tranzactiile cu actiuni cred ca il reprezinta si reducerea costurilor obtinerii de informatii. Informatiile sunt cruciale mai ales pentru investitorii individuali. Exista informatii cu privire la o gama larga de active financiare, dar nu toate sunt utile, asta e clar. Cred ca reducerea costurilor de tranzactionare si disponibilitatea informatiilor vor duce la o evolutie mai rapida a tranzactiilor on-line cu tiluri de valoare decat tranzactiile bancare.

Avantaje, avantaje, dar exista si dezavantaje cu privire la aceasta tema? Ei bine, am stat si m-am gandit si nu am prea gasit niciun impediment in derularea tranzactiilor on-line fie ele si bancare si cu titluri de valoare. Cred ca singurul lucru care ne incomodeaza uneori este lipsa de siguranta in efectuarea unor asemenea tranzactii insa cu timpul vor disparea avand in vedere ca tehnologia avanseaza.

Tranzactionarea on-line reprezinta unul din primele mari succese atribuite retelei Internet!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu