duminică, 19 decembrie 2010

Riscurile comertului electronic

Comertul online a luat o amploare tot mai mare in ultima perioada in Romania, si mai ales in intreaga lume. Insa trebuie sa ne gandim la ce riscuri ne supunem atunci cand ne hotaram sa achizitional ceva de pe internet, indiferent ce anume: un ceas, o haina, mobilier, bijuterii sau orice altceva.
Cand închei un contract de vanzare pe internet, “interlocutorul” este un site. Unele dintre aceste site-uri nu ofera nici o garantie asupra identitatii exacte a vanzatorului, nici asupra calitatii sale profesionale, nici in ceea ce priveate respectarea drepturilor tale. Nu te încrede orbeste in toate site-urile pe care le vizitezi.
Site-ul are obligatia de a furniza anumite informatii, atat cele care trebuie date in cazul unei oferte de vanzare la distanta, cat si cele, privind identitatea vanzatorului, cerute pentru toate serviciile societatii informationale.

Exista anumite implicatii fiscale in cazul comertului electronic.
De exemplu, daca faci o achizitie in cadrul Uniunii Europene vei fi supus acelorasi reguli la care sunt supuri si cetatenii statului unde faci achizitia, astfel se va aplica nivelul TVA-ului din tara respectiva.
In cazul in care faci achizitie in afara Uniunii Europene, si produsul este livrat in tara ta, vanzatorul este obligat sa iti vanda produsul fara taxe, iar tu vei achita taxele aferente importului in tara. Astfel, se achita TVA-ul din Romania.
Trebuie sa fim foarte atenti la toate aceste detalii in momentul in care ne hotaram sa cumparam un licru online, indiferent daca e din UE sau in afara ei.

Care sunt riscurile comertului electronic?

Cunoasterea numarului cardului si a datei sale de emitere poate fi de multe ori suficient pentru a efectua anumite tranzactii prin internet. Daca o persoana rau intentionată dispune de aceste informatii, aceasta iti poate utiliza fraudulos cardul.
Aceste date pot ajunge in mana cui nu trebuie prin simpla accesare nesupravegheata a calculatorului tau. Anumite sisteme stocheaza datele care nu sunt criptate pe hard disk. Astfel, daca sistemul tau este programat sa pastreze paginile consultate, el stochează necriptata pagina pe care se afla preţioasele informatii.
Datele mai pot fi aflate si in momentul in care efectuam o tranzatcte nesecurizata sau in cazul in care unii comercianti lucreaza direct cu numerele de card ale clientilor lor si le stochează in bazele lor de date.

Daca suntem mai atenti, si precauti putem evita asemenea probleme. Ce trebuie sa facem?
- sa verificam fiabilitatea vanzatorului la care facem cumparaturile (un vanzator care are sediul intr-unul din Statele Membre ale Uniunii Europene este obligat să furnizeze anumite informatii care-l privesc;
- trebuie sa ne asiguram că transmiterea datelor este securizata;
-trebuie sa alegem site-urile unde intervine un intermediar financiar;
-sa nu ne salvam codurile pe calculator si, eventual, sa ne protejam datele cu ajutorul unui “firewall”;
- sa utilizam un antivirus eficient si actualizat frecvent;

Pe scurt! Trebuie sa avem la fel de multa grija în lumea virtuala ca si in lumea reala!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu