marți, 28 decembrie 2010

Orange si Vodafone risca sanctiuni


Observand ca printre ultimele postari s-a discutat mai mult de telefonie mobila, gadgeturi si anumite retele mi-a trecut prin minte in mod automat sa vorbesc de acesti colosi ai telefoniei mobile romanesti: Orange, Vodafone sau Cosmote.
Mai nou, vine din urma cu repeziciune, peste internationalii si bine-cunoscutii Orange si Vodafone, Cosmote-ul cu ale sale oferte menite sa lase pe oricine sa-si puna intrebarea daca merita sa renunte la abonamentul actual pentru miile de minute in retea ce le pot consuma cu cele cateva persoane "favorite".
Dupa parerea mea, aceasta abordare a celor de la Cosmote imi pare mai mult a exploatare.
Orange-ul e cel mai vechi pe piata si din comoditate sau "fidelitate" preferam sa ramanem in retea, iar Vodafone-ul se preetaza a fi o companie ce ofera servicii de inalta calitate, insa la preturi mai piperate.
Cu toate acestea, nu aceasta este tema pentru aceasta postare...Am cautat pe google ceva stiri despre Orange sau Vodafone si am dat peste urmatorul titlu: "Concurenta ar putea amenda Orange si Vodafone cu 5% din cifra de afaceri". Acest titlu mi-a starnit interesul si m-am decis sa aflu despre ce e vorba.

Se pare ca "Autoritatea de Concurenta"(asa se numeste), a declansat o investigatie asupra Orange Romania si Vodafone Romania prin 2006, in urma unor plangeri formulate de NetMaster Communications ce acuza, la momentul respectiv, de practici anticoncurentiale in ce priveste obligatiile de interconectare.
Prin urmare, Consiliul Concurentei ar putea amenda cele doua multinationale cu cate minimum 5% din cifra de afaceri pentru discriminare, in urma investigatiei declansate in 2006 ce a ajuns abia in prezent la final si urmand ca rezultatul oficial sa fie anuntat in februarie 2011.
Conform site-ului realitatea.net cifra de afaceri a Vodafone Romania SA a fost in 2009 de 3,9 miliarde lei, iar afacerile Orange Romania SA s-au ridicat la 4,4 miliarde lei (aprox. 50 milioane de euro).
Cu toate acestea, amenda maxima pe care o poate da Consiliul Concurentei oricarui agent economic este de 10% din a sa cifra de afaceri.
La acest proces sunt 2 variante de solutionare: fie sanctiunea unei companii, fie inchiderea cazului si uitam ca s-a adus vreodata vorba.
Audierea va fi oricum la sfarsitul lui ianuarie, ca activitatea anuala sa inceapa in forta, si abia prin februarie se va afla concret verdictul final al procesului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu