luni, 13 decembrie 2010

Supercomputerul chinez Tianhe-1A

Se stie ca viitorul e al chinezilor... Ne-au dat gata se de aceasta data! Cand toti se plang de criza economica, ei realizeaza performanta dupa performanta... au creat cel mai rapid supercomputer din lume.
Tianhe-1A, cel mai puternic supercomputer / FOTO: dailymail.co.uk

Dupa cum transmite realitatea.net, supercoputerul este cu 40% mai performant decat gigantul american ce a detinut pana in prezent primul loc. Supercoputerul a fost realizat dupa o investitie de 88 milioane de dolari, cantareste 155 tone si ocupa 1000 de mp, iar procesoarele sale care il fac atat de puternic sunt americane.
Coputerul este capabil sa realizeze 2. trilioane de operatiuni pe secunda, fiind cu 40% mai rapid decat cel american, care a detinut pana acum locul 1 in lume.Tianhe-1A inseamna Caleea Lactee si este compus din peste 14000 de procesare six-core Intel Xeon si peste 7000 de placi grafice (GPU) Nvidia Tesla.
In acest supercomputer cinezii au investit 88 milioane de dolari si va fi folosit in diverse domenii precum meteorologie, prospectiuni petroliere maritime sau cercetari bio-medicale.
Intreg sistemul consuma doar 4.04 megawati (aproape de trei ori mai putin), iar economia de energie obtinuta se egaleaza cu consumul anual de energie pentru 5000 de case locuite.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu