miercuri, 1 decembrie 2010

Vanzarile de medicamente pe Internet si consultatii medicale online – Part 2

In ultima vreme oamenii care au o oarecare suferinta, nu mai merg la medic din diferite motive, ci, avand la dispozitie internetul, se informeaza temeinic, ajung la o concluzie referitoare la simptomele lor, vad ce analize trebuie sa faca, le fac, apoi cauta pe cineva, medic sau nu, sa le interpreteze.

Aglomeratia din fata cabinetelor, neincrederea in medici, senzatia mult mai confortabila de a discuta despre problemele intime stand in fata calculatorului, programul de lucru aglomerat ce nu permite deplasarea la un cabinet medical sau oricare alt motiv care ar putea sa existe conduc la dezvoltarea site-urilor de consultatii online. Serviciul de asistenta medicala online are marele avantaj ca sta la dispozitia „pacientului” 24 de ore zilnic, pe toata perioada saptamanii.

Cautand interpretul potrivit, ajung de obicei la o ciorba medicala, in care sunt amestecate parerile proprii, cu cele ale familei, vecinilor, prietenilor si unora dintre medicii care si-au dat cu presupusul.

Sectiunea de consultatii medicale online se adreseaza acelora care doresc o recomandare personalizata de tratament. Aceasta facilitate ofera avantajul unui tratament bazat pe particularitatile problemelor de sanatate, beneficiind si de avantajul recomandarilor aditionale referitoare la stilul de viata, recomandari bazate pe experienta extinsa si multiplele specializari ale medicului consultant.

Consultatiile se acorda in scris, online, pe baza unui chestionar atent structurat in care avem posibilitatea, intr-un mod asemanator unei consultatii clasice, de a raspunde la intrebari de specialitate dar si de a descrie problemele cu care ne confruntam. Raspunsul la consultatii este postat direct pe site, cu protejarea identitatii pacientului.

Nicaieri in lume medicina nu s-a „automatizat” in asa fel incat sa nu te mai pipaie medicul, desi explorarile au luat o mare amploare. Aceasta tehnicizare a medicinii nu este totdeauna in avantajul pacientului, lucru care se poate observa lesne daca va uitati pe forumurile romanilor din strainatate, care sunt nemultumiti de informatizarea excesiva a medicinii occidentale, si lipsa contactului direct cu medicul.

Gasesc iluzorie ideea utilitatii unor consultatii medicale on-line. Mereu am considerat medicii un soi de mecanici, iar meseria lor condamnata la empirism. Totul ar degenera intr-o babilonie. Cum nu exista 2 medici care sa pice de acord asupra diagnosticului si tratamentului unui pacient aflat chiar sub mainile lor, imi imaginez ce contradictorii ar putea fi opiniile lor intr-o consultatie de la distanta.

Tot studentii la medicina invata ca jumatate din terapie consta in discutia cu medicul („medicul vindeca cu vorba”). Prin vorba se intelege chiar discutia fata in fata, important fiind nu numai limbajul verbal ci si cel non-verbal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu