joi, 9 decembrie 2010

Sectorul internetului in Rusia... la picioarele Kremlinului

Articolul descoperit in Ziarul Financiar vorbeste despre internetul in Rusia si mai ales despre temerile legate de dominarea acestui sector de grupuri apropiate Kremlinului. Dezvoltarea infrastructurii online in Rusia a devenit una din preocuparile oamenilor de afaeri care au inteles potentialul acestei piete. Rusia dispune de resurse financiare, iar cetatenii acestei tarii sunt cunoscuti ca fiind dornici de achizitii de orice fel motiv pentru care comertul online devine o varianta pentru a face afaceri banoase in tara aceasta.

In Rusia cand vorbim de internet vorbim in principiu de mail.ru, care detine in intregime sau partial cele mai importante doua site-uri de socializare ale tarii si cel mai mare serviciu gratuit de e-mail, aspectele acestea dar si faptul ca mail.ru este detinuta de oameni de afaceri aflati in legaturi stranse cu Kremlinul sugeraza ca este o companie tipic ruseasca. Nu trebuie sa se inteleaga de aici ca mail.ru este singura companie care activeaza in acest domeniu, mai exista companii similar insa de dimensiuni mult mai mici. Singura companie care ar putea fi considerata rivala se numeste DST Global si are un o echipa diferita de management insa actionarii sunt aceeasi.

La fel ca si Chian Rusia este o tara in care principalele canale de comunicare sunt cenzurate, internetul este vazut ca o cale de a te informa liber si de a afla lucruri noi care nu sunt trecute prin “filtrul puterii”. Aici spre deosebire de ce s-a intamplat in China unde anumite sit-uri au fost pur si simplu interzisesi, aici s-a adoptat o altfel de strategie din partea guvernului care a ales sa negocieze cu companiile anumite aspecte. Chiar unul din membrii parlamentului rusesc, Ilia Ponomarev, declara ca nu ar fi deloc complicat sa se adopte si in Rusia acelasi scenariu ca si in China, daca acest lucru chiar s-ar dori.

In concluzie privind toate aceste aspecte putem spune ca teama pe care o au locuitorii Rusiei cu privire la libertatea informatiilor gasite pe internet este justificata. Mail.ru principala companie care domina piata are stranse legaturi cu Kremlinul iar o dorinta de a monitoriza cat mai strans utilizatorii ar putea fi foarte usor de implementat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu