marți, 14 decembrie 2010

Cum testezi viteza conexiunii de Internet

Cum testezi viteza conexiunii de Internet ca sa fii sigur ca nu esti pacalit de furnizorul de net

Toti furnizorii de Internet se intrec in ziua de azi in oferte care mai de care mai avantajoase, cel putin pe hartie. Ti se promit viteze mari de download/upload, latime mare de banda, etc. Dar oare promisiunile se adeveresc si in practica? Stii cum sa verifici daca ce platesti si primesti?

Asa ca, cel mai simplu este sa verifici singur cat de buna este conexiunea la Internet pe care ti-o ofera provider-ul, mai ales ca acum ai posibilitatea sa iei pachetul de Internet in perioada de proba.

Pentru asta au aparut multe site-uri unde poti sa testezi latimea maxima de banda si viteza de download/upload pe care o ai in momentul respectiv. Trebuie sat ii cont de faptul ca aceste teste au mai mult rol informative si iau in calcul mai multi factori. Pentru un rezultat cat mai apropiat de realitate este indiucat sa faci testul de mai multe ori, la anumite interval de timp.

Exista sute de siteuri gratuite care pot testa viteza internetului, dintre care am ales cateva:

1. Speedtest.net : Este considerat cel mai bun. Este rapid, gratuit si are o grafica atragatoare. Rezultatele testelor sunt corecte.

De asemenea acest site pastreaza un jurnal in care se inregistreaza toate testele facute de tine, de unde se poate genera un grafic.

2. AuditMyPC.com : Si acesta are o marja mica de eroare si da rezultate foarte apropiate de realitate. La fel ca marea majoritate a site-urilor de acest gen, testeaza atat viteza la download, cat si la upload.

3. Bandwidthplace.com : Este un site care simplifica mult procesul de testare. Este suficient un click “Start Test” si in cateva secunde se poate afla viteza de download si upload.

Cand discutam despre viteza conexiunii la internet trebuie sa luam in considerare cativa factori:

  • viteza "metropolitana", care depinde de zona cel mai mult, este vorba despre viteza conexiunii a providerului de internet cu alti provideri din aceasi zona geografica, spre exemplu providerii din romania si conexiunile care le au intre ei; in felul acesta comunicarea pe areale geografice este mult mai rapida si mai eficienta.
  • viteza externa a providerului de internet pe care o putem defini prin viteza conexiunilor cu alti provideri importanti din jurul luminii, in felul acesta ne este asigurata si viteza catre resurse care nu sunt in interiorul spatiului local de interconectare (metropolitan)
  • numarul de provider prin care se efectuaza conexiunea noastra. acest lucru poate influenta conexiunea noastra foarte mult, ganditiva la genul de comert PRODUCATOR - MAGAZIN de cartier: produsul iese de la producator cu un anumit pret, ajunge in depozit, din depozit pleaca cu un pret mai mare catre furnizor, de la furnizor ajunge catre magazinul de cartier cu un pret mai mare, iar in cele din urma ajunge la client care il achizitioneaza la un pret si mai mare. Acest exemplu il putem folosi si in descrierea in rapiditatea conexiunii (durata cu care un pachet de date ajunge de la PRODUCATOR (un provider) la client, cu cat lantul este mai lung cu atat pachetele ajung intarziat la client), acest punct se aplica la urmatorul
  • Viteza garantata si cea negarantata - de dorit este sa avem o conexiune de internet din DEPOZIT sau macar de la distribuitor (ex Supermarket), deoarece dispar acele "taxe" care aduc intarzieri si un alt motiv important este latimea de banda de care dispune provider-ul. Supermaketul are un stoc de 10000 de produse, pe cand Magazinul de cartier are unul de 10. Firmele mici de internet achizitioneaza conexiuni la firmele mari, acestea le impart fiecarui client client dupa un abonament sau dupa numarul de clienti connectati -> Viteza garantata si cea negarantata.
  • viteza de download si upload: Costurile pentru upload sunt mai mari decat pentru upload.

Viteza garantata este atunci cand providerul nostru ne poate oferi de 10 mb/s garantat pe tot timpul zilei 24/7 365 zile pe an. Ce negarantata poate oscila de, metoda fiind cea de imparitre a vitezei pe care o detine providerul mic la toti clientii sai.
EX: daca providerull are o viteza de 1000 MB/S si 100 de clienti, iar toti folosesc internetul in acelasi timp, viteza fiecarui client va fi de 1 MB/s, daca numai unul foloseste internetul intrun moment al zilei el va primi viteza maxima de 1000MB/S
Jucatorii mari din Romania in acest moment sunt RDS, care detine piata in domeniul telecomunicatiilor si ROMTELECOM, care duca o lipsa acuta de infrastructura.
RDS ofera viteze uluitoare de internet in Romania din cauza infrastructurii pe care a dezvoltato in ultimii, LEGATURI DE FIBRA optica in toata ROMANIA in marele orese. Pe cand romtelefon foloseste liniile telefonice care nu au dat niciodata randament. Avantajul Romtelecomului este ca oriunde in tara se gasesc linii de telefonie fixa, rezultand ca este posibil si conectarea la internet, pe cand dezvoltarea unei infrastructuri de fibra optica in zone "rurale" sau indepartate este foarte costisitoare si nu isi scot investitia.

- COSMOTE - Au primit cadou aceasta infrastructura.
Majoritatea firmelor mici de internet din Romania is achizitioneaza conexiunea la internet de la RDS si de la inca 2 firme din Romania care au legaturi externe cu alti provideri mari din lume, USA in principal. SYSWARE si inca o firma.
Testele de viteza efectuate ar trebui facute pe METROPOLITAN si EXTERNE insemand pe servere din acea tara si servere din alte state.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu