Romanii, printre codasii Europei la utilizarea computerului
„Potrivit celor mai recente date ale internetworldstats.com, in Romania sunt aproximativ 7,79 milioane utilizatori de Internet, echivalentul a 1,6% din totalul utilizatorilor de la nivel continental, iar rata de penetrare se situeaza in jurul a 35,5%, fata de 58,4%, cat este media europeana.
Pe Continent, o rata de penetrare a Internetului mai mica decat in Romania exista in Vatican - doar 11,2%; Kosovo - cu 20,8%; Republica Moldova - 30%; Bosnia si Hertegovina - 31,2% si Ucraina - 33,7%.
Dintre tarile comunitare din regiune, cel mai aproape de rata de penetrare a Romaniei se situeaza Bulgaria (47,5%) si Polonia (58,4%). In Ungaria, rata de penetrare a Internetului este de 61,8%, in Slovenia de 64,8%, iar in Cehia si Slovacia de 65,5%, respectiv 74,3%.
In timp ce Romania a inregistrat o crestere a numarului de utilizatori in perioada 2000-2010 cu 873,3%, in Moldova si Ucraina cresterea a fost de 5.080%, respectiv 7.500%.
Datele Eurostat indica faptul ca populatia Romaniei s-a intalnit in procentul cel mai mic cu computerul.
Astfel, 61% dintre romanii care locuiesc in regiunile de dezvoltare Centru si Sud-Muntenia nu au folosit niciodata un calculator. Cifra este similara cu cea intalnita in regiunile Sud-Est si Sud-Vest Oltenia (60%). Ponderea romanilor care nu au folosit niciodata un computer este cel mai mic in regiunile Nord-Vest (54%) si Vest (48%).”
Cred ca unii din factorii care au făcut ca românii să fie codaşii utilizării calculatorului pot fi:
- Categoriile social predispuse spre excluziune sunt persoanele în vârstă, cei cu nivel educaţional scăzut şi cei retraşi de pe piaţa muncii.
- În ceea ce priveşte accesul la calculator personal în gospodărie, raportul urban–rural este de aproximativ 3:1, iar în privinţa accesului la internet în gospodărie, raportul este de aproximativ 5:1, ceea ce exprimă o puternică diferenta intre cele doua medii - urban si rural.
- Poate fi luată în calcul şi problema lipsei infrastructurii necesare conectării la internet în unele zone rurale.
- Accesul la internet şi frecvenţa utilizării scade cu vârsta. Una din două gospodării de tineri are acces la internet..
- Aproape trei sferturi din patroni şi din studenţi şi jumătate din salariaţi au acces la internet în locuinţa lor, comparativ cu sub o cincime din persoanele inactive (şomeri, casnici, pensionari) care nu au acces la un calculator; si aici existand o diferenta destul de mare.
Tinerii din România, cu vârstele cuprinse între 16–24 de ani, deşi reprezintă o categorie cu utilizare ridicată la nivel de ţară, comparativ cu alte ţări prezintă valori scăzute ale utilizării regulate a calculatorului
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu