duminică, 5 decembrie 2010

Romanii, printre codasii Europei la utilizarea computerului

Romanii, printre codasii Europei la utilizarea computerului

Potrivit celor mai recente date ale internetworldstats.com, in Romania sunt aproximativ 7,79 milioane utilizatori de Internet, echivalentul a 1,6% din totalul utilizatorilor de la nivel continental, iar rata de penetrare se situeaza in jurul a 35,5%, fata de 58,4%, cat este media europeana.

Pe Continent, o rata de penetrare a Internetului mai mica decat in Romania exista in Vatican - doar 11,2%; Kosovo - cu 20,8%; Republica Moldova - 30%; Bosnia si Hertegovina - 31,2% si Ucraina - 33,7%.

Dintre tarile comunitare din regiune, cel mai aproape de rata de penetrare a Romaniei se situeaza Bulgaria (47,5%) si Polonia (58,4%). In Ungaria, rata de penetrare a Internetului este de 61,8%, in Slovenia de 64,8%, iar in Cehia si Slovacia de 65,5%, respectiv 74,3%.

In timp ce Romania a inregistrat o crestere a numarului de utilizatori in perioada 2000-2010 cu 873,3%, in Moldova si Ucraina cresterea a fost de 5.080%, respectiv 7.500%.

Datele Eurostat indica faptul ca populatia Romaniei s-a intalnit in procentul cel mai mic cu computerul.

Astfel, 61% dintre romanii care locuiesc in regiunile de dezvoltare Centru si Sud-Muntenia nu au folosit niciodata un calculator. Cifra este similara cu cea intalnita in regiunile Sud-Est si Sud-Vest Oltenia (60%). Ponderea romanilor care nu au folosit niciodata un computer este cel mai mic in regiunile Nord-Vest (54%) si Vest (48%).”

Cred ca unii din factorii care au făcut ca românii să fie codaşii utilizării calculatorului pot fi:

  • Categoriile social predispuse spre excluziune sunt persoanele în vârstă, cei cu nivel educaţional scăzut şi cei retraşi de pe piaţa muncii.
  • În ceea ce priveşte accesul la calculator personal în gospodărie, raportul urban–rural este de aproximativ 3:1, iar în privinţa accesului la internet în gospodărie, raportul este de aproximativ 5:1, ceea ce exprimă o puternică diferenta intre cele doua medii - urban si rural.
  • Poate fi luată în calcul şi problema lipsei infrastructurii necesare conectării la internet în unele zone rurale.
  • Accesul la internet şi frecvenţa utilizării scade cu vârsta. Una din două gospodării de tineri are acces la internet..
  • Aproape trei sferturi din patroni şi din studenţi şi jumătate din salariaţi au acces la internet în locuinţa lor, comparativ cu sub o cincime din persoanele inactive (şomeri, casnici, pensionari) care nu au acces la un calculator; si aici existand o diferenta destul de mare.

Tinerii din România, cu vârstele cuprinse între 16–24 de ani, deşi reprezintă o categorie cu utilizare ridicată la nivel de ţară, comparativ cu alte ţări prezintă valori scăzute ale utilizării regulate a calculatorului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu