marți, 14 decembrie 2010

Cum poti imbunatati uzabilitatea site-ului tau

Deoarece un web site este o muncă grea şi de el depinde succesul unei afaceri on line, este important ca acest site să fie de calitate iar prezentarea să fie făcută într-un mod cât mai atractiv.
Dacă oamenii nu pot folosi cu uşurinţă site-ul, ei nu vor continua să-l citească.
După părerea mea, pentru ca un site să fie funcţional şi atractiv, el ar trebui să îndeplinească următoarele condiţii:
- navigarea să fie uşor de utilizat astfel încât şi un începător să poată găsi informaţiile pe care le doreşte
- dacă nu există o casetă de căutare, atunci ar trebui adăugată o facilitate de căutare personalizată
- s-ar putea ca cititorilor să nu le placă navigarea dintr-o pagină într-alta, deschiderea de noi pagini, faptul că pentru o informaţie cât de mică trebuie navigat prea mult.
- titlurile paginilor să fie relevante în legătură cu conţinutul
- se pot folosi cuvinte cheie ( sau propoziţii cheie) folosind font diferit sau culori diferite
- imaginile folosite să fie atrăgătoare dar să se ţină cont şi de viteza de apariţie a acestora de pe web; nu oricine are răbdare pentru încărcarea acestora iar acest lucru ar putea enerva cititorul
- în legătură cu design-ul paginii, trebuie luată în calcul atât plasarea elementelor cât şi estetica
- ori de câte ori se face un up-date al site-ulul este important de a se verifica şi testa din nou funcţionalitatea lui
Conţinutul textului este poate cel mai important dintre toate enumerate mai sus deoarece, la urma-urmei daca citeşti şi nu înţelegi nimic atunci toată munca de realizare a site-ului a fost în zadar. A umple nişte spaţii goale cu informaţii inutile ar plictisi cititorul şi n-ar mai acorda atenţie lucrurilor cu adevărat importante. Întotdeauna când se concepe textul, trebuie privit atât din perspectiva furnizorului de informaţii cât şi din perspectiva beneficiarilor lor.
N-ar fi rău o cercetare în prealabil a altor site-uri asemănătoare, ale concurenţei, sau poate ar ajuta îmbunătăţirea imaginii firmei prin participarea pe forumuri, bloguri sau portaluri cu informaţii unice ( sau linkuri) despre firma sau site.
Crearea unui site perfect necesită timp şi efort. Feed-back-ul primit confirmă dacă direcţia de acţiune a fost bună sau nu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu