Dacă pentru Windows Phone te-ai fi așteptat să-ți fie puse la dispoziție toate intrumentele de care ai nevoie pentru a accesa Azure (în Visual Studio bineînțeles), pachete similare pentru Eclipse (Android) sau XCode (iOS) sunt surprinzătoare, zic eu. Pe de altă parte un argument puternic pentru Windows Azure este că nu e o platformă exclusivistă (permite o gamă largă de aplicații - PHP, Ruby on Rails etc. în mașinile virtuale), așadar această abordare ar fi în ton cu noua eră de ”deschidere” a tehnologiilor Microsoft.
Folosind aceste toolkit-uri, este accelerat procesul de dezvoltare al aplicațiilor cloud-to-mobile, în contextul în care se estimează că piața de aplicații și servicii mobile va ajunge la 7 miliarde de dolari până în 2015 (Forrester). Astăzi, principala grijă pentru dezvoltatori este ca produsul lor să ajungă cât mai repede la cât mai mulți utilizatori, o sarcină dificilă atunci când vorbim de dispozitive unice, cu tehnologii specifice, pe diverse platforme.
Toolkit-urile reduc din complexitatea acestui requirement dureros, de a suporta dispozitive multiple, în același timp păstrând un back-end comun pentru procese precum autentificarea, notificări, stocare de resurse etc.
Practic, toolkit-urile Azure pentru aplicații mobile permit următoarele:
- conectarea la o mare varietate de dispozitive
- o implementare comună pentru serviciile din backend
- individualizare a front-end-ului, în concordanță cu ce permite fiecare tehnologie în parte
- dezvoltare fără a avea neapărat experiență cu intrumentele Microsoft
Este evident că nici serviciile de cloud computing nu sunt imune la ”nebunia” dispozitivelor mobile. În goana după utilizatori, tendințele se schimbă, alocându-se resurse serioase pentru a minimiza barierele tehnologice, o abordare contrară celei de ”nu ești cu mine, ești împotriva mea” din deceniul trecut.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu