duminică, 15 ianuarie 2012

Sanatatea… afectata de socializarea on-line

Cu totii suntem constienti de faptul ca socializarea on-line poate avea efecte de natura sociala real nocive, daca este in exces. Oamenii recurg tot mai mult la “prieteniile” si conversatiile on-line in detrimentul celor reale, lucru care poate afecta grav relatiile interpersonale si dezvoltarea individului din punct de vedere social. Ceea ce nu stiam, insa, este faptul ca retelele sociale pot conduce si la probleme severe de sanatate.

Sanatatea vizitatorilor site-urilor de socializare poate fi afectata, pentru ca utilizatorii reduc contactele directe cu alte persoane, lasandu-se acaparati doar de intalnirile virtuale. Desi site-urile precum Facebook sunt facute pentru a pune in contact cat mai multe persoane, acestea ajung sa-i faca pe utilizatori sa se indeparteze de "lumea reala", informeaza BBC.

Dr. Aric Sigman, realizatorul acestui studiu, a lansat acest avertisment, publicandu-l in juranlul Institutului de Biologie. Acesta considera ca lipsa unei socializari "reale", poate avea consecinte biologice, asupra internautilor. Cercetatorul a adaugat ca lipsa contactelor directe duc la alterarea genelor si afecteaza reactiile imunitare, la nivel hormonal. In acelasi timp, acest fenomen "paralizeaza" o parte dintre activitatile mentale si creste riscul aparitiei dementei, afectiunilor cardiace si a anumitor forme de cancer.

Dr. Sigman considera ca site-urile, care sunt facute pentru facilitatrea socializarii, nu fac altceva decat sa izoleze individul de lumea exterioara. "Retelele de socializare, prin Internet, sunt foarte populare, mai ales in randul tinerilor. Desi ar trebui sa ne imbunatateasca comportamentul social, aceste retele ne izoleaza total de lumea din afara computerului", a declarat Sigman.

Cercetatorul a adaugat ca socializarea directa, fata in fata, are anumite efecte asupra organismului, pe care nu le pot genera contactele electronice. Prin acest tip de "interactionare virtuala", limbajul corpului este total ignorat si persoanele isi anihileaza anumite capacitati de a socializa in lumea reala.

Concluzia este simpla: fara a fi ipocriti si a recunoaste interesul pe care il manifestam fata de retelele sociale on-line, un lucru este sigur: acestea nu pot si nu trebuie sa devina un substitut al socializarii “reale”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu