joi, 19 ianuarie 2012

Modalitati de plata in comertul electronic

Comertul electronic implica plati on-line, ceea ce a dus la crearea unor noi sisteme de plata specifice.

Metodele traditionale de plata sunt:
- numerarul;
- CEC-ul;
- ordinul de plata;
- biletul la ordin;
- acreditivul;
- rambursul.

Sistemele de plata electronice
Scopul unui astfel de sistem este de a furniza mijloacele prin care platitorul sau cumparatorul, transfera o suma de bani platitului sau vanzatorului, in schimbul unor bunuri sau sevicii.
Aceste sisteme pot fi clasificate in functie de anumite caracteristici:
- proprietatile de securitate;
- valoarea platilor;
- tipul tranzactiei;
- confidentialitatea;
- momentul platii si partile implicate.
Cele mai utilizate sisteme de plati electronice pot fi grupate in urmatoarele:
- carduri bancare bazate pe SET(Secure Electronic Transaction);
- on-line, cu moneda electronica;
- microplati;
- cu carduri cu valoare stocata;
- cecuri electronice.

Exemple de sisteme cu carduri bancare bazate pe SET
CyberCash a fost fondat in 1994 avand ca obiect implementarea tehnologiilor de plata pentru comert electronic prin Internet.
Payline/ SG2 reprezinta solutia franceza de teleplata prin carte bancara. Numarul cartii clientului nu trece pe la comerciant, ci printr-un gestionar securizat de efectuare a platilor.

Exemple de siteme on-line cu moneda electronica
ECash a fost impementat de catre societatea DigiCash si reprezinta un sistem de plata pe Internet bazat pe principiul banilor reali.
NetCash reprezinta un sistem de plata proiectat pentru a elimina inconvenientele folosirii unei baze de date de dimensiuni foarte mari(ECash).

Exemple de microplati
Serviciul CyberCoin, introdus la inceputul anului 1997 de catre CyberCash, este destinat platilor de mica valoare(sub 10 dolari).
Milicent este un protocol destinat microplatilor si se bazeaza pe validarea banilor electronici la nivelul server-ului vanzatorului, fara comunicatii aditionale, metode de criptare speciale sau operatii off-line.

Exemple de sisteme cu carduri cu valoare stocata
Mondex, lansat in 1995 de Nat West Bank din Marea Britanie, este un sistem asemanator cu e-cash-ul de la DigiCash. Este conceput pentru tranzactii folosind cartela.
First Virtual este un sistem de plata care foloseste carti de credit pentru plati.

Exemple de sisteme cu CEC-uri electronice
CEC-urile electronice au fost dezvoltate printr-un proiect FTSC(Finacial Services Technology Consortium), un consortiu cu 100 de membri, in care majoritatea este formata din banci.
E-cecurile sunt descrise de un limbaj special creat , bazat pe SGML, numit FSML(Finacial Srvice Markup Language), si contin imputernicirea specifica, informatiile optionale si semnatura digitala. Serverele de e-cecuri ale bancilor receptioneaza prin e-mail cecurile clientilor, le proceseaza si le tin in baza de date pana cand sunt platite(clearing-ul) si se realizeaza o interfata cu sistemul de mentinere a inregistrarilor despre conturile respective.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu