miercuri, 18 ianuarie 2012

Nu exista pareri gri despre Apple

Atunci când se vorbeşte despre o corporaţie ca Apple Inc., opinia publică poate fi descrisă oricum, numai neutră nu. Nu există păreri gri despre Apple.
Există, în schimb, fani înfocaţi care petrec zile şi nopţi la coadă pentru a obţine mult visatul gadget Apple pe care l-au comandat cu multe săptămâni înainte. La fel există și cârcotaşi care reclamă preţurile produselor, exorbitante la momentul lansării, reduse la doar câteva săptămâni după ce valul de entuziasm a trecut (şi aceasta nu s-a întâmplat doar cu un produs şi nu doar o dată!).
Apple a depășit criticile care vizau secretele companiei cu privire la unele produse. A trecut şi peste multe incidente şi peste procesele intentate fără suficiente dovezi. Iar acum Apple este iar în centrul atenţiei din cauza unei probleme cu implicații morale şi legale, pe care încă nu a rezolvat-o: folosirea minorilor ca forţă de muncă, în fabricile din China.
Cotidianul britanic Mail on Sunday dezvăluia, în 2006, informaţia că Apple foloseşte aproximativ 200.000 minori în fabricile sale din China, realizând chiar şi o anchetă amplă asupra condiţiilor de muncă şi de trai. Muncitorii lucrau frecvent peste 60 de ore pe săptămână şi câştigau 70 de cenţi pe zi. Imediat după aceste acuzaţii, Apple a demarat verificări pentru a se asigura că în toate fabricile condiţiile de muncă sunt aceptabile. Apoi din 2007, Apple a început să desfăşoare controale la toţi furnizorii cu privire la drepturile de muncă, crescând standardele şi concediind pe cei care nu le puteau îndeplini.
Apple afirma că nu mai foloseşte copii, cel puţin nu minori, dar dovezile că acest lucru încă se întâmplă au făcut să curgă din belșug reacțiile în presă. Au avut loc inspecţii, însă compania a fost de fiecare dată anunţată dinainte, iar copiii au putut fi ascunşi de privirile indiscrete. În spatele uşilor închise însă, muncitorii stau câte 100 într-o cameră mirosind a mucegai şi plină de gândaci sau furnici, intră în fabrică având puţine lucruri - printre care şi o găleată în care să-şi spele lucrurile - şi toate acestea cu costuri enorme.
Toate aceste evenimente aproape neverosimile sunt doar câteva dintre consecinţele societăţii de consum. O societate de consum care dă la o parte, voit, respectul pentru fiinţa umană.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu