Vazusem declaratia lui Mark Zuckerberg despre cum vor interveni in a nu permite unor legi sa distruga circulatia informatiei pe internet, si am inceput sa caut, nestiind despre ce este vorba. Se pare ca exista doua pachete legislative americane care ameninta circulatia libera a informatiei pe internet. SOPA (Stop Online Piracy Act) si PIPA (Protect IP Act). Adoptarea lor in S.U.A. ar crea un precedent periculos pentru intreaga lume, legiferand cenzura in numele luptei anti-piraterie.
Cei mai multi utilizatori ai mediului online au aflat de existenta acestora odata cu intreruperea serviciilor Wikipedia in engleza in data de 18 ianuarie, in semn de protest la adresa legislatiei.
Printre cei mai importanti opozanti ai celor doua pachete legislative se numara Google, Yahoo!, YouTube, Facebook, Twitter, eBay, Mozilla Corporation, Wikimedia Foundation (Wikipedia), dar si organizatii pentru apararea drepturilor omului: Reporters Without Borders, Electronic Frontier Foundation si Human Rights Watch.
Introdusa in congresul american in octombrie 2011, SOPA vizeaza apararea drepturilor de autor. Daca va fi implementat, pachetul legislativ ar oferi puterea studiurilor de la Hollywood si caselor de discuri de a ataca site-urile internationale care publica materiale incalcand drepturile de copyright.
Masurile includ obligatia Google de a scoate site-ul din rezultatele motorului de cautare si blocarea platilor Paypal catre sau din partea site-ului si eliminarea reclamelor de pe site-ul strain.
Prin masurile punitive, SOPA ar permite producatorilor de media americani sa boicoteze activ site-uri din alte tari, organizand o adevarata blocata impotriva oricui le incalca drepturile de autor. Consecinta ar fi aparitia unei Liste negre a internetului, iar alegerile utilizatorilor ar fi restranse in mod agresiv.
Prevederile PIPA ar permite studiourilor si caselor de discuri sa ordone providerilor de internet modificarea serverelor DNS pentru a nu mai permite clientilor accesul pe site-urile interzise. Masura a fost asemanata cu cenzura internetului din China sau tarile conduse de regimuri fundamentaliste.
Restrictionarea circulatiei informatiei
Una dintre cele mai controversate aspecte ale SOPA este clauza "anti-circumventie", care permite pedepsirea cu aceleasi masuri a oricarui site care publica informatii despre cum pot fi ocolite prevederile legale.
Facebook, Google si Twitter ar fi astfel obligate sa monitorizeze permanent continutul publicat de utilizatori. Daca permit circulatia libera a informatiei, site-urile vor fi inchise.
Resursele necesare unui astfel de control permanent ar fi uriase pentru marile companii de internet si pur si simplu prohibitive pentru orice start-up, putand avea consecinte economice grave.
In timp ce marile retele sociale au la dispozitie resursele necesare pentru a supravietui legislatiei, site-urile mai mici de blogging sau de publicare de poze ar putea fi inchise.
Daca se va dovedi la tribunal ca o parte a site-ului pe care iti pastrezi blogul de ani de zile a facilitat distribuirea de materiale ce incalca drepturile de autor, iti poti lua adio de la creatiile proprii stocate in mediul online.
Oponentii SOPA atrag atentia asupra DMCA (Digital Millennium Copyright Act), care acopera deja o mare parte din eforturile anti-piraterie SOPA, fara efectele adverse. Legislatia in vigoare permite cu succes eliminarea continutul piratat.
Daca cele doua pachete legislative sunt adoptate, libertatea internetul va pieri, mai intai in S.U.A., iar procesul ar putea continua in intreaga lume.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu