Printre primele lucruri pe care le-a făcut Scott Guthrie, Corporate VP, atunci când i s-a dat responsabilitatea proiectului Azure, a fost să-i pună pe membrii echipei să dezvolte ei înșiși aplicații pe această platformă. Cu instrumentele, SDK-urile și documentația existentă la acel moment, majoritatea nu s-au descurcat atât de bine.
Acesta e motivul pentru care în ultima jumătate a anului trecut am putut vedea o serie de îmbunătățiri la instrumentele de programare ale Azure, în ceea ce privește funcționalitatea, licențierea, disponibilitatea acestora, precum și a documentației și a informațiilor relevante.
Guthrie este cunoscut pentru dedicarea sa în creearea de instrumente de dezvoltare eficiente, iar atenția sporită asupra acestora în ultima vreme se vede. Numeroase îmbunătățiri au dus la simplificarea workflow-ului cu instrumentele Microsoft, precum publicarea aplicațiilor direct din Visual Studio (fără a fi nevoie să vizitezi portalul de management) sau gruparea laolaltă a diferitelor SDK-uri într-unul singur.
Un alt element notabil este sporirea suportului pentru tehnologiile non-Microsoft. Java, PHP, Ruby sau Python nu au fost ignorate, ba chiar adăugându-se suport pentru framework-uri open source precum node.js, Apache Hadoop sau MongoDB. Și aici se simte mâna lui Scott, responsabil mai demult cu suportul jQuery în Visual Studio.
Un alt domeniu unde s-au putut vedea schimări de atitudine este politica de preț. Microsoft a umblat la prețurile componentelor Azure de câteva ori în ultimul an simplificând taxararea utilizării de AppFabric, eliminând taxarea de trafic inbound și scăzând costul găzduirii. Mai mult, costurile legate de lățimea de bandă au scăzut cu 25%.
Merită totuși menționat că nici competitorii nu au stat cu mâinile în sân în ultimele luni. Spre exemplu, platforma Cloud Foundry de la VMware a adus suport pentru .Net. Ba chiar și Amazon are add-on-uri pentru Visual Studio ce permit utilizatorilor interacțiunea cu serviciul său de cloud, observânduse o tendință de transformare a EC2 din IaaS în PaaS.
Așadar, deși opțiunea ”naturală” pentru .Net-iștii ce programează în VS este Azure, ea e departe de a fi singura. Va fi interesant de văzut reacția lui ScottGu la aceste amenințari, în 2012.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu