joi, 12 ianuarie 2012

PlayBook ~ verdictul expertilor

Expertii in IT au analizat amanuntit tableta de la BlackBerry. Sunt mari fani ai caracteristicilor multitasking pe care le poseda aceasta. Ei se intreaba daca aceasta corelare se va extinde si asupra activitatilor corporative. O inovatie de bun augur ar fi corelarea cu software-ul CRM(Customer Relationship Management) - utilizat pentru gestionarea vanzarilor unei companii, activitatea sa de marketing si de service - sau aplicatia de contabilitate, acest lucru fiind posibil fara adaugarea unui alt strat de securitate.


Ce apreciaza expertii la tableta PlayBook

Avand dimensiuni de doar 5,1 x 7,6 x 0,4 inch, PlayBook-ul de 7 inch este mult mai usor de purtat decat tableta iPad si toate celelalte. Se poate transporta intr-un buzunar de costum sau o poseta fara niciun efort, ecranul high-definition fiind rezistent la transfer. Acesta va reda foarte clar filme, fotografii, site-uri (inclusiv cele cu Flash).

PlayBook ofera si un procesor dual-core, doua camere HD - una pentru fotografii si inregistrare video si alta pentru apeluri video - si un pachet de jocuri si aplicatii, ce variaza de la Tetris si Need For Speed Undercover, pana la Word To Go si Bing Maps. In plus, pe tableta se pot citi si carti electronice Kobo, se pot redacta documente sau asculta muzica de la TuneIn Radio.

Interfata este, de asemenea, curata si intuitiva. Pur si simplu, glisati la stanga si la dreapta pe orizontala ecranului tactil, pentru a trece prin aplicatiile impartite astfel: All (toate), Favorite, Media si Jocuri. In timp ce o aplicatie este deschisa, de exemplu un browser web, exista posibilitatea de a o minimaliza in bordura de jos a tabletei, dupa care se poate selecta o alta aplicatie, cum ar fi streaming radio, se gliseaza din nou pentru a lansa aparatul foto s.a.m.d. Multitaskingul este stabil si silentios.


Ce doresc expertii sa se imbunatateasca la tableta PlayBook

Problema cea mai mare pe care au identificat-o acestia este ca e-mailul nu se poate accesa prea usor, decat cu un telefon BlackBerry in apropiere, pentru a asigura conexiunea fara fir 'BlackBerry Bridge'. Se poate citi e-mailul web, precum Gmail, Yahoo sau Windows Live (Hotmail), dar nu se pot citi e-mailuri de pe servere locale fara un telefon BlackBerry la indemana.

Ironia este ca BlackBerry a fost sinonim cu push e-mail (sistem de e-mail care sustine o sincronizare rapida a clientului de e-mail cu serverul), insa aceasta caracteristica (si capacitatea de a accesa alendarul si BBM - BlackBerry Messenger) va fi disponibila incepand cu acest an. In plus, nu exista nici acces celular pe PlayBook, prin urmare, nu se poate naviga pe web sau asculta muzica in timp real, fara un telefon BlackBerry in apropiere, asa cum se poate naviga pe un iPad 2 3G.

Tableta PlayBook este dotata cu wi-fi, pentru cazurile in care utilizatorul se afla intr-o retea fara fir, dar nu exista nicio versiune 3G/4G a tabletei. Singura modalitate de a fi on-line este cazul in care smartphone-ul clientului accepta caracteristica 'personal hotspot' - functie care ofera posibilitatea de a transforma terminalul iPhone intr-un hotspot mobil pentru alte dispozitive, adica se poate partaja conexiunea de internet prin wi-fi.

O alta problema cu tableta PlayBook este AppWorld Store. Comparativ cu cel de la Apple si Android Market, nu exista prea multe aplicatii disponibile si nicio aplicatie cumparata pe smartphone-ul BlackBerry nu va functiona pe PlayBook. Prin comparatie, orice este achizitionat cu un iPhone sau iPod touch va functiona pe un iPad 2, fara nicio problema.


Concluzia este ca pentru cei care cauta o tableta distractiva, dar cu mici defecte, la un pret agresiv de 199,99 dolari, PlayBook este o afacere buna. Este potrivita pentru consumul de media, navigarea pe web si lectura cartilor virtuale - depaseste de departe Kobo Vox si Amazon Fire, din perspectiva hardware.

Insa, cine doreste sa citeasca e-mail-uri de afaceri sau sa descarce sute de aplicatii, atunci nu trebuie sa aleaga PlayBook, in ciuda pretului sau dramatic de mic, deoarece nu se afla la acelasi nivel de performanta cu iPad 2, Sony Tablet S, Samsung Galaxy Tab 10.1 sau HTC Jetstream.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu