joi, 5 ianuarie 2012

Cititoare DAISY pentru persoane cu deficiențe de vedere

Aţi auzit vreodată de cititoarele Daisy- Digital Accessible Information System (sistem digital de acces la informaţii)?
Aceste aparate -denumite cititoare Daisy- permit lectura cărţilor audio aproape în aceleaşi condiţii în care o persoană cu vedere normală citeşte o carte obişnuită.
Aparatul permite saltul direct la un anumit capitol, la un anumit paragraf sau chiar la o pagina specificată.  
Pentru a veni în sprijinul pasionaţilor de lecutră, dar care deficienţele de vedere prezintă o problemă pentru aceştia, multe bibiloteci vin în sprijinul acestora asigurându-le acces la cărţi prin intermediul playerului sau cititorului de cărţi audio Daisy. În acelaşi timp, cititoarele Daisy şi cărţile audio pot fi împrumutate şi la domiciliul persoanelor cu deficienţe de vedere.
Aceste aparate, asemănătoare cu MP3 sau CD-Player-ele din comerţ, permit ascultarea cărţilor create în standardul Daisy. Spre deosebire de acestea, cititoarele Daisy sunt însă mai robuste, mai fiabile şi sunt singurele care permit ascultarea selectivă a informaţiilor create în formatul Daisy. Ele sunt proiectate special pentru persoane cu deficienţe de vedere.
Orice tip de cititor de cărţi Daisy permite următoarele funcţii:
  • redarea continuă şi întreruperea în orice moment a lecturii;
  • redarea cu viteză variabilă fără a se altera vocea lectorului;
  • deplasarea prin structura cărţii (se poate trece uşor de la secţiunea curentă la cea următoare sau precedentă şi la fel de la un capitol la altul, de la un subcapitol la altul, de la o pagină la alta sau de la o frază la alta);
  • saltul la o anumită pagină din carte;
  • obţinerea de informaţii generale despre carte: numărul total de pagini, timpul total de lectură, timpul scurs de la începutul lecturii şi timpul rămas;
  • aflarea numărului paginii la care s-a întrerupt lectura;
  • inserarea şi revenirea la un semn de carte;
  • programarea timpului după care aparatul se va închide automat;
  • criptarea informaţiilor pentru a le proteja împotriva copierii neautorizate.
Există două tipuri: 
·         Tipul desktop, care este mai mare şi mai uşor de manipulat, având un difuzor încorporat, oferă o redare clară şi puternică.
·         Tipul portabil, miniatural, puţin mai mare decât un telefon mobil, permite aceleaşi funcţii ca şi tipul desktop.
Pentru o înţelegere mult mai clară a modului de utilizare a acestor audiobooks mi-am propus să prezint aparatul cel mai des utilizat şi anume: Victor Reader Classic X+ produs de firma Humanware, folosit de bibliotecile publice. Acest aparat este un player portabil, având tastele bine reliefate şi în culori contrastante, pentru a fi uşor de utilizat atât de către nevăzători, de bătrâni cărora le tremură mâna, cât  şi de cei care mai au resturi de vedere.

Playerul Daisy cântăreşte 1,1 Kg şi are următoarele dimensiuni:
o       Lungime 23,7 cm;
o       Lăţime  20,9 cm;
o       Înălţime  5,4 cm.

Pe latura din dreapta a aparatului se află 3 conectori de tip jack sub forma unor orificii. Pornind dinspre spate spre faţă, primul conector este folosit pentru a conecta aparatul la un sistem audio. Următorul conector este folosit pentru controlul aparatului de la distanţă. Prin intermediul acestuia, aparatul poate fi conectat la un dispozitiv opţional care permite controlul de la distanţă al funcţiilor de redare, întrerupere şi derulare rapidă şi ultimul conector, este folosit pentru conectarea la aparat a unor căşti sau a unui difuzor extern.

Acestea dispozitive sunt ușor de utilizat și cu ajutorul acestora, persoanele cu deficiențe de vedere au o șansă la cultură. Se pot achiziționa de pe site-ul http://www.humanware.com/en-international/products?category=all.
Motto: ”Singura lumină pe care o puteți dărui unui orb este cea a cunoașterii!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu