miercuri, 11 ianuarie 2012

Facebook - Avantaje/ Dezavantaje

Se poate vorbi despre avantaje si dezavantaje cand vorbim despre Facebook? Sau doar de una dintre ele?
Sa ne imaginam, acum in anul 2012, cum ar fi o zi fara Facebook? Poate ca multi dintre noi am stat cateva secunde pe ganduri doar pentru ca nu ne imaginam o lume fara acest site de socializare!
In Romania, dar nu numai, atunci cand se tasteaza in motorul de cautare Google "Facebook" apar o multime de articole pro si contra (mai mult contra) referitor la acest fenomen. Toti suntem incantati de acest site de socializare, dar nu cred ca multi au analizat in profunzime implicatiile unui cont pe facebook.
Exista o multime de avantaje atunci cand ai un cont pe Facebook. In primul rand este gratis! Si ce este gratis, este binevenit! Al doilea avantaj pe care l-am constat este ca te ajuta sa reprinzi legaturile cu vechi colegi/ cunostinte/ rude etc., persoane cu care nu am mai vorbit de mult, si de care nu stiam nimic de multi timp. Un alt avantaj il constituie faptul ca esti informat in permanenta cu cele mai noi stiri despre orice (stiri din sport, colectii noi ale brandurilor celebre, politica si multe altele). Pe cealalta parte, pentru companii/ firme/ ONG-uri/ branduri celebre reprezinta un avantaj pentru simplul fapt ca isi creaza o pagina de publicitate gratis, prin care isi face reclama. iar pentru un plus de reclama, contra cost bineinteles aceste pagini pot fi mai vizibile in functie de grupul tinta care este vizat. Poti pune poze, imparti sentimente, te poti lauda dar totusi sa fi modest, te poti juca (acest poate deveni un dezavantaj deoarece poate crea dependenta) si multe altele. De asemenea, poate constitui si o carte de vizita pentru angajator.
Pe de cealalta parte sunt dezavantajele. Primul pe care eu il observ este timpul petrecut sau pierdut pe acest site. "Comunici" mai usor cu prietenii, dar dupa parerea mea acest tip de comunicare afecteaza relatiile interumane. Conform unui studiu realizat în Statele Unite şi publicat de Daily Mail informaţiile postate pe Facebook circulă foarte repede şi nu mai avem timp suficient să analizăm corect emoţiile celorlalţi şi, astfel, putem deveni indiferenţi la suferinţă. Ştirile actualizate extrem de rapid şi interacţiunea continuă sunt prea rapide pentru "busola morală" a creierului. Oamenii de ştiinţă americani spun ca fluxul de informaţii de pe aceste site-uri are un impact negativ mai ales asupra tinerilor.  Un studiu realizat de Paul Kirschner, profesor la o universitate din Olanda, a scos la iveala faptul ca rezultatele la examene ale celor care utilizeaza retelele sociale in timp ce lucreaza, chiar daca acestea sunt doar deschise in background, sunt cu 20% mai scazute.
Avantajele si dezavantajele sunt foarte multe, facebook este un subiect controversat, dupa o analiza amanuntita a acestora, intrebarea mea este: Tu ai renunta la contul de Facebook?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu