miercuri, 11 ianuarie 2012

Google sub acuzatii





Google se afla pe primul log in categoria de servicii/produse online pe care le reprezinta. alaturi de Yahoo,Youtube si Facebook, oferind in primul rand identitate internetului.

Compania Google nu a scapat de acuzatii care s-au concretizat in procese inaintate in justitie, mai mici sau mai mari privind activitatea pe care o desfasoara si a produselor pe care le ofera utilizatorilor internetului. Printre cei nemultumiti care au actionat si in instanta se numara diverse firme din SUA, Elvetia, Franta, Anglia.

Autoritatile franceze au obligat compania Google sa plateasca 500.000 euro unui concurent de pe piata hartilor online, dupa un proces de doi ani, in care a fost acuzat de concurenta neloiala, folosind practici daunatoare concurentei, deoarece a oferit serviciul Google Maps in mod gratuit, astfel a adus prejudicii companiei „Bottin Cartographes”, care ofera servicii de harti online contra-cost in mediul de afaceri.

De asemenea, Google a platit o amenda de 100.000 euro, din cauta serviciului Street View care ar fi incalcat viata privata a cetatenilor francezi. O acuzatie similara vine si din partea Elvetiei, Angliei, Japoniei si a Germaniei. Serviciul oferit de Google permite oamenilor sa vizualizeze imagini pe Internet la nivelul strazilor. Acesta a fost criticat in mai multe tari pe motiv ca oamenii de pe strada pot fi identificati fara acordul lor, cat si numerele de inmatriculate ale masinilor, iar de asemenea inaltimea de la care sunt facute pozele este problematica, deoarece camerele sunt montate prea sus si se poate vedea peste anumiti pereti si garduri vii.
Privind acest aspect Google, si-a prezentat scuze pentru colectarea datelor private, si sustine ca acestea date nu au fost utilizate pentru niciun serviciu al grupului si ca au fost sterse informatiile personale colectate accidental de masinile Street View in Austria, Danemarca si Irlanda.

Sistemul de operare Android a fost tinta a cel putin 6 plangeri de incalcare de patente, ceea ce a sporit nevoia de proprietati intelectuale care sa protejeze compania de litigii. Oracle a demarat o actiune in instanta, la un tribunal din California, sustinand ca Google a incalcat drepturile de proprietate intelectuala "in cunostinta de cauza, in mod direct si repetat", folosind software oracle pentru telefonul Android.

Firma 1PlusV din Franta cere despagubiri in valoare de 295 milioane de euro, Acuzand Google ca ar bloca concurenta sa obtina venituri din publicitate online, asigurand intaietate in rezultatele serviciilor de cautare site-urilor pe care le detine. Google a fost data in judecata de trei companii, care au acuzat compania ca le-a fortat sa plateasca sume excesiv de mari pentru reclamele afisate. Este vorba despre companiile MyTriggers si TradeComet, din Statele Unite, si Foundem din Marea Britanie, ai caror reprezentanti sustin si ca Google le-a plasat paginile de Internet la un rang inferior.

Compania Google a fost data in judecata de mai multe asociatii patronale reprezentand fotografi si designeri pentru reviste pentru incalcare de copyright,legat de produsul Google Books, cat si de un blogger.

Avand in vedere cele expuse mai sus Google este solicitat sa se prezinte in instanta destul de des, cu acuzatii diverse acoperind foarte multe produse/servicii pe care le ofera. Cel mai mare semn de intrebare apare in ceea ce priveste motorul de cautare, daca Google foloseste o concurenta loiala sau nu in ceea ce priveste alti concurenti care ofera produse similare.

Consider de asemenea ca toti suntem constienti ca rezultatele returnate in cap de lista sunt sub compania Google. Cu siguranta vor urma si alte procese intentate la adresa Google, fara indoiala aceasta companie facand abuz de greutatea brandului pe care il detine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu