miercuri, 11 ianuarie 2012

Cărțile audio-Daisy

În postarea de data trecută ați putut afla ce sunt cititoarele Daisy şi ce funcţii au acestea. Însă pentru a utiliza aceste aparate, aveţi nevoie şi de cărţi de tip Daisy. Poate vă întrebați ce fel de cărţi sunt acestea, în scurt timp veţi putea afla.

Fundaţia „Cartea Călătoare” a luat fiinţă pe data de 26 noiembrie 1996, misunea ei fiind aceea de a facilita accesul nemijlocit la informaţie, educaţie şi angajare pentru persoanele cu deficienţe de vedere din România. Prin serviciile pe care le oferă această Fundaţie asigură acestor persoane, suportul necesar pentru a se informa în orice domeniu sau pentru a urma orice formă de învăţământ. 
Această Fundaţie care activează sub motto-ul „Singura lumină pe care o puteţi dărui unui orb este cea a cunoaşterii!” a introdus din februarie 2008 standardul Daisy de realizare a cărţilor accesibile persoanelor cu deficienţe de vedere sau cu dificultăţi de citire. Cărţile audio Daisy nu trebuie confundate cu cărţile audio, cunoscute sub numele de audio books-uri, apărute recent în librăriile din România. Acestea conţin de obicei un rezumat al cărţilor tipărite, nu permit lectura selectivă, omiterea notelor de subsol şi lectura cu viteză variabilă.

O carte DAISY reproduce fidel conţinutul unui material tipărit, cum ar fi un roman, un dicţionar sau o revistă, într-un format digital accesibil nevăzătorilor şi persoanelor cu dificultăţi de citire.
Ele pot fi achiziţionate de biblioteci sau licee de nevăzători. Aceste cărţi pot fi imprimate pe CD sau pot fi descărcate de pe Internet. Mai multe biblioteci din țara noastră utilizează deja aceste cărți în format audio și anume: Biblioteca Judeţeană: „Ion Heliade Rădulescu” din Târgovişte, „Costache Sturza” din Bacău, „Christian Tell” din Gorj, „Ion Heliade Radulescu” din Targoviște, "Nicolae Iorga" din Prahova, „Petre Dulfu” din Baia Mare.
În prezent cărțile audio-Daisy sunt accesibile prin 48 de biblioteci din întreaga țară, plus cele din Chișinău și Nurenberg – Germania.
La următorul link, puteţi găsi o listă cu exemple de cărţi Daisy:
Cititorii nevăzători din întreaga ţară care au cumpărat sau împrumutat de la biblioteci cărţile audio Daisy şi playere au fost foarte mulţimiţi şi încântaţi de acest sistem.
Consider că acest proiect referitoare la cărțile Daisy este unul bine gândit, astfel ca fiecare persoană indiferent de cultură, poziție, aspect și problemele pe care le întâmpină să aibă parte la lectură și cunoaștere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu