marți, 19 iunie 2012

Ar trebui copiii sub 13 ani sa fie pe Facebook?



Pregatiti-va sa primiti cereri de prietenie de la copii sub 13 ani.

Asa cum probabil bine stiti cu totii daca ai sub 13 ani nu poti sa iti creezi un cont pe Facebook. Ei, acest lucru se poate schimba cat de curand.
Stirea ca Facebook ia in considerare optiunea de a permite copiilor sub 13 ani sa isi creeze cont pe Facebook a starnit deja reactii vehemente din partea parintilor si a asociatiilor de siguranta online.
In orice caz, deja sunt multi utilizatori sub varsta acceptata care deja folosesc Facebook, de multe ori chiar ajutati de parintii lor. Acest lucru este cunoscut deja, nu are rost sa ne ascundem dupa deget. Cred ca fiecare are prin vecini sau cercul de cunostinte copii sub 13 ani care stau aproape toata ziua pe internet, implicit pe Facebook.
Unele studii facute de asociatiile de consumatori (Consumer Reports) estimeaza ca deja 7.5 milioane de copii sub 13 ani utilizeaza una sau mai multe retele de socializare.
Interesul parintilor asupra a ceea ce fac copii pe internet este in continuare scazut desi sunt constienti ca acestia sunt prezenti pe retele sociale.
Chiar si in cazurile in care copii si parinti au cont pe facebook, doar 18% din acestia sunt prieteni cu proprii copii --- desi acesta ar fi un prim pas de baza in a monitoriza ce face copilul pe retelele sociale, sau pe internet.
Declaratiile recente a celor de la Facebook arata ca sunt constienti de existenta acestei probleme si chiar acorda o mare importanta acestui subiect, subliniind ca: “rapoartele recente au aratat cat de dificil poate fi sa institui restrictii pe internet, mai ales cand chiar parintii doresc ca copii lor sa acceseze servicii si programe online”
Deci, considerati ca accesarea Facebook de copii sub 13 ani este un lucru cert in viitorul apropiat?
Nu va grabiti ! Subiectul nu e incheiat. Intrebarea totusi ramane.

Ar trebui copii sub 13 ani sa fie pe Facebook?

Facebook

Facebook declara de asemenea ca: “Se afla intr-o continua discutie cu actionarii si comisiile de reglementare asupra politicilor de utilizare, despre cum sa ajute parintii cat mai mult sa isi protejeze copii in acest mediu online aflat intr-o continua dezvoltare ”
In orice caz, discutiile sunt in contradictoriu. Daca o parte dintre parinti sunt impotriva utilizarii de catre copiii lor a Facebook (sau alte retele sociale), cealalta parte sunt de parere ca acest lucru contravine drepturilor si libertatilor individuale si ca tine de dorinta fiecaruia sa isi lase sau nu copii sa acceseze continut online.
Unii parinti sunt de parere ca: “copii lor sub 13 ani nu au ce cauta pe Facebook”, declarand chiar sus si tare ca doresc sa faca tot posibilul sa amane momentul cat de mult pot, chiar dupa varsta de 13 ani.
Totusi, este ceva ce nu poti evita la nesfarsit.
Desi nu ne place sa recunoastem aici intervine si socialul, anturajul, cercul de cunostinte, ca doar nu traim in padure. Depinde pana la urma de vointa fiecaruia si de taria de caracter. Unii parinti au recunoscut ca s-au simtit presati si au lasat copilul sa utilizeze Facebook, pentru simplu motiv ca si copiii prietenilor lor erau pe Facebook, de cele mai multe ori cu acordul propriilor parinti.
Pana la urma daca e sa extrapolam, este exact ca si cu telefoanele mobile. Daca tu te incapatanezi si interzici propriului copil sa aiba telefon mobil, ce ii raspunzi cand vine acasa si iti zice “dar toti colegii mei de clasa folosesc telefoane mobile, eu de ce nu pot?” (si cand zic sa ii raspunzi, ma refer binenteles la un raspuns intr-o maniera logica pe intelesul lui, nu doar sa tipi ca asa vrei tu, sau ca nu face bine!)
Este greu sa stii cand este bine sa m-ai lasi de la tine si cand sa ramai pe pozitii.
Copiii vor! Pana la urma depinde de parinti cum monitorizeaza activitatea copiilor si de modul cum se implica in ai indruma.
Dar pana acolo, tu ce parere ai despre restrictia de varsta instituita de Facebook? Tu ai lasa copilul tau sub 13 ani sa foloseasca Facebook?
Voteaza si lasa-ne si parerea ta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu