joi, 6 septembrie 2012

Riscuri bursiere - Rolul economic al speculatiei



Pe pieţele futures, un speculator este o persoană care cumpără şi vinde contracte în scopul obţinerii unui profit. Din acest punct de vedere, se poate spune că un speculator este acel operator de pe piaţă care nu are intenţia de a-şi acoperi un risc definit de preţ ci dimpotrivă, el acceptă riscul de preţ în speranţa obţinerii unui profit prin anticiparea corectă a mişcării preţului.
Ca atare, riscul este „acceptat” şi nu „creat” de către speculator. Aici intervine şi rolul social pozitiv pe care îl are activitatea speculativă pe piaţa bursieră. De multe ori, în mod greşit, speculaţiile au fost asociate jocurilor de noroc. Jocurile de noroc implică în primul rând o creare artificială de risc din partea jucătorului. Regulile şi convenţiile jocurilor sunt artificiale iar riscul implicat de joc nu ar fi existat fără dorinţa jucătorului (a cărei satisfacţie este dată tocmai de această situaţie). Câştigul posibil al jocurilor de noroc este resimţit doar de către jucător. În cazul pieţelor futures, speculatorul acceptă un risc comercial preexistent care există şi fără prezenţa sa. Este un risc care este implicit aferent schimbărilor condiţiilor economice generale şi totodată de către deciziile individuale ale companiilor prezente pe o anumită piaţă. Avantajele sunt resimţite pe de o parte de către companiile care se acoperă de riscul de preţ pe pieţele futures şi ca atare, în final, de către consumatorii finali, care beneficiază de continuitatea activităţilor de producţie, procesare şi comercializare.
Dacă hedgerii ar fi singurii participanţi pe pieţele futures, atât în poziţiile de vânzători cât şi de cumpărători, într-un număr egal de fiecare parte, care ar mai fi nevoia de speculatori? Riscul de preţ s-ar transfera doar de la o parte a baricadei la alta.
Ipoteza de mai sus este regulă infirmată în sensul că de obicei, hedgerii se concentrează pe o anumită parte a baricadei. Presupunând prin absurd că există un preţ absolut echitabil pentru toţi participanţii la piaţă, să considerăm că preţul din ringul bursei depăşeşte acest preţ. În acest caz, agenţii economici care vând pe piaţa spot respectivul produs vor intra pe piaţa futures pentru a capta acest preţ mai mare decât cel echitabil. Va creşte deci oferta, care combinată cu retragerea hedgerilor la cumpărare (nemulţumiţi de preţul prea mare), va genera o supraofertă ce va avea în mod normal un efect de scădere a preţului. Dacă aceste decizii, de intrare şi ieşire, s-ar lua de către toţi hedgerii în acelaşi moment, cine ar rămâne în calitatea de contraparte pentru vânzători? Deşi, într-adevăr, există speculatori profesionişti, foarte experimentaţi, pe piaţă mai există şi speculatori din marele public, al căror comportament este mai inert, deciziile necesitând un anumit timp până să ajungă la stadiul la care să fie executate în ring. Ca atare, fluctuaţiile sunt atenuate, iar schimbările condiţiilor de piaţa nu produc prăbuşiri sau creşteri spectaculoase de preţuri.
În realitate, acest preţ absolut nu există. Fiecare hedger are calculat un anumit preţ considerat acceptabil. Preţul din bursă evoluează între aceste preţuri oferite şi cerute de către hedgeri, speculatorii doar facilitând ca mişcarea acestuia să fie fără „scurtcircuite”. Pe pieţele foarte lichide, cu o prezenţă puternică atât a speculatorilor cât şi a hedgerilor, excesele de orice fel sunt înlăturate.
Poate fi comportamentul speculativ fundamental teoretic sau pur şi simplu speculaţiile reprezintă doar nişte pariuri al căror rezultat să fie hazarduos? La o întrebare care conţine deja răspunsul, nu se poate răspunde decât afirmativ sau negativ. A răspunde „DA” la prima întrebare înseamnă a respinge teoria pieţei eficiente, pe când a spune „NU”, înseamnă a fi adeptul acesteia. Prima tabără o reprezintă speculatorii, în timp ce cea de-a două fiind îmbrăţişată de teoreticieni; celor dintâi lipsindu-le scrupulele, celorlalţi tactica.
Convingerea permanentă a celor ce neagă eficienţa pieţei este că printr-o analiză adecvată a seriilor cronologice de preţuri, se pot face previziuni asupra evoluţiei preţului viitor şi deci obţine profituri substanţiale. Dacă ar fi să fim adepţii pieţei eficiente, singura tactică aplicabilă ar fi „cumpără-şi-ţine”. Altceva nu s-ar putea dezvolta din această tactică iar profiturile ar fi modeste deoarece toţi participanţii la piaţă ar aplica-o.
Deşi pentru unele persoane speculaţia înseamnă în continuare lipsa de scrupule (şantaj, monopol, informaţii confidenţiale), în ziua de azi ea are alte conotaţii decât cele „superficiale”. Un speculator este un individ cu un rol social pozitiv, din această afirmaţie deducând faptul că acesta acceptă riscuri pe care alţii nu le pot suporta. Dacă toţi hedgerii ar accepta orice risc fără a le fi frică de ce se va întâmpla, nu ar mai fi nevoie de speculatori profesionişti, fiindcă defapt înşişi agenţii economici s-ar transforma în speculatori.
Dintotdeauna, o problemă a discuţiei economice a fost „Ce măsoară preţul?”. S-a răspuns că raritatea, într-un final ajungându-se la concluzia că defapt reflectă „o valoare intrinsecă”, la rândul ei aceasta fiind o noţiune imposibil de cuantificat. Subiectivismul aprecierii acesteia a pus dintotdeauna problema „Cum se poate realiza un schimb între două produse, astfel încât compensaţiile să fie echivalente?”. Atât timp cât oamenii nu pot ajunge la o apreciere comună, se poate spune că prin neechivalenţa schimbului se obţine un profit nejustificat.
Rolul speculatorului este vital pentru economie, el facilitând, deși la prima vedere nu s-ar părea, atât producţia cât şi prelucrarea şi comercializarea mărfurilor pe preţul cărora speculează. În primul rând, el acceptă un transfer al riscului de la cel care are o aversiune ridicată faţă de el, hedgerul, cel care produce, desface, comercializează şi prelucrează. Speculatorul furnizează lichiditate pieţei. Prin această prismă, pieţele futures sunt locuri unde nu se cumpără mărfuri, ci se vinde risc.
Obiectivul unui speculator este o corectă previzionare a evoluţiei preţului mărfii pe care speculează, aducându-şi un aport semnificativ la una din principalele funcţii ale pieţelor futures, aceea de „descoperire a preţului viitor”. Un speculator profesionist nu îşi asumă un risc iraţional ci doar după ce este convins că preţul va evolua în maniera pe care o consideră el. Bineînţeles, fără de hedgeri, el îşi asumă şi riscul asociat.
Speculaţiile permit ca mişcările de preţ să se facă mai lin. Un studiu al CFTC conchide că în perioadele de prezenţă mai slabă a speculatorilor de piaţă, volatilitatea preţurilor a fost de două ori mai mare decât în cele în care aceştia au fost foarte activi.
Cum vânzătorii doresc să obţină un preţ cât mai mare iar cumpărătorii unul cât mai mic, adeseori pe piaţă aceste bid-uri şi ask-uri se pot afla destul de departe unele de altele. Este un caz în care piaţa s-ar bloca. Speculatorii, prin prezenţa lor, asigură legătura între cele două părţi ale baricadei. Deoarece ei sunt în orice moment dispuşi să cumpere sau să vândă, intrarea şi ieşirea hedgerilor de pe piaţă se face cu mult mai uşor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu