joi, 6 septembrie 2012

Riscuri bursiere - Masurarea rentabilitatii investitiilor



Fie că este vorba despre investiții pe termen scurt sau investiții pe termen lung, rentabilitatea investiției este un element de bază pentru investitori. Măsurarea rentabilității investițiilor este singura modalitate rațională de a compara diverse alternative de investiții. Măsurarea rentabilității le este necesară investitorilor pentru a evalua ceea ce au făcut  şi cât de bine au acționat managerii de fonduri în numele lor. Mai mult decât atât,  evaluarea rentabilității investițiilor joacă un rol deosebit de important în estimarea randamentelor viitoare.
Evaluarea performanţei unui portofoliu este un proces foarte important. Rezultatul evaluării poate servi ca şi feedback sau ca şi mecanism de control, care poate face procesul de management al investiției mult mai eficient. Succesul unei investiții poate fi determinat prin compararea rentabilității investițiilor cu risc similar cât şi prin compararea  acestuia cu rata de rentabilitate solicitată pentru acel plan de investiții. Decizia de cumpărare se poate face prin studierea rentabilității medii a unui activ/valoare mobiliară de-a lungul timpului, prin proiectarea/estimarea rentabilității viitoare şi prin ajustarea rentabilității în funcție de risc.

Metode elementare de măsurare a rentabilității:
-          Calcularea rentabilității pe întreaga perioadă a deținerii activului
-          Rentabilitatea totală
-          Rentabilitatea după deducerea taxelor
-          Rentabilitatea reală (ajustată cu rata inflaţiei).

·         Rentabilitatea istorică
Poate arăta direcția / trendul performanţei unei investiții. Poate de asemenea să indice dacă rentabilitatea curentă este similară cu cea anterioară. Problema în acest caz este că rentabilitatea istorică luată singular, poate să nu se dovedească foarte eficientă în estimarea performanţei viitoare a unei investiții. Informația aceasta ar trebui să fie combinată cu alte metode de investigare a practicilor de afaceri ale companiei, comparativ datele privind performanţa acțiunilor acesteia. 

·         Rentabilitatea comparativă
Este o altă modalitate de evaluare este de a face comparație cu  valoarea indicatorilor unor companii similare (eventual din același domeniu de activitate) cât şi prin raportare la pragul de rentabilitate al pieței / bursei respective.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu